Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Още технологични компании гледат към Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:48 / 17.03.2023Коментари (0)1042
©
Около 300 ученици и студенти от Бургас дойдоха на среща с работодатели от високотехнологичния сектор, която се проведе в Конгресния център. Много от тях са от първия випуск, завършващ тази година уникалната за страната Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации. Община Бургас създаде това училище преди точно 5 години.

Днешното събитие откриха кметът Димитър Николов и председателят на AIBEST г-н Илия Кръстев. Те призоваха младежите да изберат българските компании и да останат да работят и живеят тук.

Бургас е първа спирка от националното роудшоу "Пътят към твоя успех“ на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Организацията обединява някои от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. Днес тя доведе в Бургас 18 от тях. Мениджърите им разясниха най-подробно на младите хора какво търсят и какво предлагат.

Гостуването на AIBEST в Бургас започна с кръгла маса, на която бяха дискутирани факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално ниво за привличането на нови инвестиции и създаването на още по-благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.

"Преди няколко години в Бургас работеха 250 души от вашия сектор. Днес тук оперират над 40 компании с над 2000 служители. Това се случи благодарение на общите ни усилия. Вие сте важни за Бургас и ние ще продължим да ви помагаме – при подготовката на кадри, което е най-важното, но и по всички други начини. България е прекрасна държава, но не може всичко да се случва в София. Децентрализацията трябва да продължи. По време на ковид изолацията по естествен начин се развиха хоум офис процесите. Сега много хора работят от Бургас за компании извън града и страната. Тук дойдоха и останаха много ИТ специалисти от Украйна, Русия и Беларус. Всичко това показва по-голям и недоразвит потенциал на Бургас, върху който трябва да продължим да работим заедно!“, каза кметът Николов.

Той използва момента, за да покани гостуващите компании да участват със своите служители в първото издание на първия по рода си у нас Фестивал за дигитални номади, фрийленсъри и ИТ специалисти Remotion Fest Burgas, който ще се проведе през юни.

"Бургас е Общината, с която работим най-добре и лесно през последните години. Няма случай да не са подкрепили наша идея и искане. Отлично комуникираме и с местните университети и училища. Развитието на локални екосистеми извън София е важно и ние ще продължим да инвестираме в тях. Сигурен съм, че ще продължим да срещаме тук подкрепа в тази посока. Бургас има още по-големи възможности да привлича млади проактивни хора.“, добави Илия Кръстев.

В предварителната среща с работодателите участваха още проф. Милен Балтов – ректор на БСУ, проф. Сотир Сотиров – зам.-ректор на университета "Проф. д-р Асен Златаров“, Димитрина Тодорова – директор на Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации, Милена Андонова – директор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Станислава Димитрова от Департамента по търговия към Посолството на САЩ у нас.

*








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: