Още търсят умрели защитени видове във "Вая"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:00 / 13.07.2015
1450
Продължават проверките и последващият контрол от РИОСВ за установяване на умрели защитени видове след разлива на нефтопродукти в защитената местност Вая. Направени са проверки и с представители на неправителствените организации, които откриха умрели костенурки и чапла. Проби от тях са взети и са изпратени за изследване в Медицинска академия в София. Ако се установи наличие на нефтопродукти в организмите им, на "Лукойл-Нефтохим" ще бъдат наложени глоби по Закона за биологичното разнообразие.

"Има тарифа, която регламентира глобата за всеки екземпляр", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й, дори и да е установен пробив в продуктопровода, това няма отношение към ангажиментите на всеки оператор на съоръжение да вземе всички мерки за недопускане на подобни аварии и разливи.

"Ние смятаме, че законът в такива случаи трябва да се прилага в най-строга степен и сме го направили. Вече е наложена максималната глоба по Закона за опазване на околната среда от 100 000 лв. за замърсяването на езерото", каза още министър Василева.

Територията около разлива е една от най-богатите на птици влажни зони в България и е ключово място за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли и особено на нощните, които тази година са над 90 двойки. В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност.

Съществува вероятност замърсените с бензин води да са навлезли в западните части на защитена местност Вая и да са нанесли щети на обитателите и техните местообитания.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
22.12.2015 "Лукойл Нефтохим Бургас" е платил глобата от 100 000 лева, РИОСВ-Бургас ще обжалва отменената от съда втора санкция
21.12.2015 Съдът отмени глобата на "Лукойл Нефтохим" за разлива край Бургас
11.08.2015 Загинали след разлива на бензин видове не били отровени с нефтопродукти
29.06.2015 Налагат глоба на "Лукойл" за всеки мъртъв защитен екземпляр заради разлива
24.06.2015 Обхождат районите около разлива, намериха мъртва риба, костенурки и чапла
23.06.2015 Отстраниха последиците от разлива
Още новини от Новини от Бургас:
Спипаха бургазлия да шофира много пиян, не му е за първи път
Жена с лоша контузия след возене с "Бургасбус"
Важно! Започва приемът в първи клас в бургаските училища
9 са задържаните при акцията на полицията в Бургас
Безплатни консултации за пациенти с проблемни рамене и лакти в УМ...
Акция срещу купения вот тече в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).