Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Оставиха под домашен арест Руси, издирван от властите в Италия
Автор: Екип Burgas24.bg 13:32 / 23.06.2022Коментари (0)813
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд взе мярка за неотклонение “домашен арест“ спрямо Руси Б., издирван с Европейска заповед за арест /ЕЗА/ от съдебните власти в гр. Анкона, Република Италия.

Въззивната инстанция намери жалбата на защитата за основателна и отмени определението на Окръжен съд – Бургас, с което на исканото лице е била взета най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Мярката за процесуална принуда ще се изпълнява на домашния адрес на Руси Б. в гр. Бургас чрез средствата на електронно наблюдение, по предвидения в закона ред.

Европейска заповед за арест е издадена от Държавна прокуратура към Съда в гр. Анкона – Дирекция по изпълнение на наказанията, гр. Анкона, Република Италия, на Руси Б. във връзка с влязло в сила през 2013г. съдебно решение, с което на българския гражданин е наложено наказание 5 г. и 3 м. лишаване от свобода. Наказанието е за извършено от него едно престъпление, а именно улесняване и незаконно влизане и пребиваване, тъй като през 2012 г. в гр. Анкона, с цел да извлече облага, дори и косвено, незаконно превозил със собствения си автомобил двама чужденци с иракско гражданство на територията на държавата и представил по време на проверка за самоличност пред гранична полиция фалшиви документи за самоличност.

Целта на мярката за неотклонение в това производство е единствено обезпечаване присъствието на лицето по време на производството за разглеждане на ЕЗА. В тази връзка въззивната инстанция намира, че целта може да бъде постигната и с вземането на по-леката по тежест мярка за неотклонение, а именно домашен арест, която също представлява значително ограничаване на свободното придвижване и обезпечава правомерното поведение на исканото лице по време на това производство.

В определението съдът се аргументира с наличните доказателства по делото. Исканото лице сам се е явил пред полицейските органи, след уведомяване и извършване на проверка в дома му в гр. Бургас. От тук се налага извода, че не се е укривал от органите на реда и не е предприел действия, с които да цели избягване на наказателна отговорност. Руси Б. има постоянен адрес у нас,  развива трудова дейност с ангажирани лица на трудов договор, които осигурява. Не без значение са и полаганите грижи за възрастната му майка, която е с няколко заболявания, с увредено общо състояние. От влизане в сила на присъдата до момента /9 години / не е търсен за изтърпяване на наложеното наказание, като съдът посочва, че адресът му е бил известен на италианските власти. До момента той не се е укривал, не е възпрепятствал и осуетявал протичането на наказателното производство, т.е. поведението му не е било неправомерно.

В случая въззивният съд приема наличието на събрани достатъчно доказателства, които убеждават съда, че исканото лице ще бъде успешно мотивирано и възпряно да не се отклонява от адреса на обичайното си местопребиваване в Република България – гр. Бургас до приключване на производството по ЕЗА, с вземането на мярка за неотклонение "домашен арест“.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: