Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Оставиха в ареста Димитринка и сина й, превърнали трафика на мигранти в семеен бизнес
Автор: Иван Сотиров 17:37 / 10.02.2022Коментари (0)2728
© Burgas24.bg
Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата спрямо обвиняемите Димитринка Кърчева   и сина й Величко Николов мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Burgas24.bg припомня, че двамата са обвиняеми за това, че на 1 февруари 2022 г., около 7:30 ч., в по бургаския булевард "3ахари Стоянов", в посока към светофарно кръстовище за кв."Горно Езерово" и пътен възел "Юг" подпомогнали 61 чужденци, граждани на Афганистан, да пребивават и преминават в страната. Те бяха натъкани в товарен автомобил марка "Мерцедес", собственост на И. Х.  

Делото бе гледано по жалби на двамата обвиняеми. Пред настоящата въззивна инстанция защитникът на обвиняемите пледира спрямо тях да се вземе по-лека мярка за неотклонение, а именно "Домашен арест", контролиран посредством електронно наблюдение. Димитринка  помоли съда спрямо нея да бъде взета мярка за неотклонение "Домашен арест", като посочи, че няма да се укрие. Обвиняемият Величко поиска спрямо него да бъде взета мярка за неотклонение "Домашен арест" или "Парична гаранция". Мотивира искането си с това, че жената, с която живее на семейни начала, е бременна в четвъртия месец, както и с желанието си да се лекува.

Престъплението, за което Кърчева   и Николов са привлечени като обвиняеми е наказуемо с "Лишаване от свобода" от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, т.е. тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Настоящият въззивен състав намери за правилен и обоснован извода на първоинстанционния съд, че към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на тезата, че е налице обосновано подозрение майката и синът да са извършили престъплението, за което им е предявено обвинение. И според въззивният съд по делото се съдържат данни, сочещи на опасност от укриване на Димитринка  е Величко, ако не бъдат задържани. В мотивите си съда казва: "В този смисъл са налице доказателствени източници, сочещи, че след като товарният автомобил, с който са били превозвани чужденците е аварирал в гр. Бургас, обвиняемите, както и още едно придружаващо ги лице, са избягали от местопроизшествието с лек автомобил марка "Ауди" и са се укрили. Това е наложило полицейските служители да издирват трите лица, като Величко Николов и Димитринка Кърчева са били задържани вечерта на 01.02.2022 г., а третото лице, което ги е придружавало, все още не е установено".

В подкрепа на извода за наличие на реална опасност от укриване, според въззивната инстанция са и данните, че обвиняемият Величко и неговият брат са пребивавали във Германия, където са работили в различни автомобилни сервизи, а тяхната майка – обвиняемата Димитринка също често е пътувала до там.

Окръжен съд - Бургас напълно се солидаризира с изводите на първостепенния съд за наличието и на реална опасност от извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите, в случай че същите са на свобода. "В случая става дума за обвинение за предварително обмислена и планирана престъпна дейност, свързана с противозаконно подпомагане на 61 чужденци да преминават в страната в нарушение на закона, реализирана в съучастие от обвиняемите. В практиката на ЕСПЧ се приема, че съгласуваният или организиран характер на твърдяните престъпни дейности може да бъде от значение за оценката на специфични рискове за укриване или извършване на престъпление. Тази конкретика на дейността, в чието извършване Димитринка и Величко са обвинени, позволява да се приеме, че опасността от реализиране на нова престъпна дейност е със сериозен интензитет и налага по - строг подход в преценката за адекватност на приложимата мярка за неотклонение", категорични са окръжните магистрати.

Бургаският окръжен съд заключи, че що се отнася до заявените от защитата здравословни проблеми на обвиняемия Величко, от представената пред настоящия съд епикриза от 09.02.2022 г., издадена от Отделение по нервни болести при "УМБАЛ - Бургас" АД, е видно, че същият е изписан с подобрение от лечебното заведение, с предписана терапия за дома. От тази епикриза може да се заключи, че моментното здравословно състояние на Величко не е дотолкова влошено, че да е пречка да изтърпява мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.



Още по темата: общо новини по темата: 3
03.02.2022 »
03.02.2022 »
01.02.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Опасна борова процесионка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: