Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Осъден за контрабанда на дрога обжалва 15-годишна присъда
Автор: Екип Burgas24.bg 10:41 / 29.07.2015Коментари (0)817
© Burgas24,bg
Апелативен съд Бургас разгледа и обяви за решаване наказателно дело срещу Димитър Мандов. Той е признат от Окръжен съд Бургас за виновен в това, че на 13 август 2014 г. на ГКПП Малко Търново, на трасе вход от Република Турция към Република България, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната с лек автомобил "Фолксваген Фаетон" високорисково наркотично вещество - 14 805,260 грама хероин на стойност 1 332 473,40 лв. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Първоинстанционният съд е осъдил Мандов на петнадесет години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор и глоба в размер на 200 000 лв.

Подсъдимият обжалва този съдебен акт с искане да бъде оправдан или делото да бъде върнато за ново разглеждане от Бургаския окръжен съд.

Защитниците му пледираха да бъде отменен съдебният акт и делото да бъде върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд или алтернативно, поради липса на умисъл в извършването на деянието, подзащитният им да бъде признат за невинен. Според пълномощниците присъдата е неправилна и необоснована, която е постановена в нарушение на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила, а наложеното наказание е явно несправедливо. Те твърдят, че в мотивите към нея отсъстват ясни, безпротиворечиви и логични правни изводи на първоинстанционния съд, като по този начин е ограничено правото им да знаят въз основа на кои доказателствени средства съдът е формирал своето вътрешно убеждение при постановяване на присъдата. Това не позволявало на подсъдимия да защитава пълноценно своите права и интереси пред горните съдебни инстанции, като по този начин съществено се накърнявали процесуалните му права на участник в наказателното производство. Според тях в мотивите липсва обстоен анализ и задълбочена преценка на наличния противоречив доказателствен материал и съдът не е изложил мотивирани съображения защо кредитира определени доказателствени източници, а други такива отхвърля. Единият от адвокатите поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за прецизиране на обвинението, тъй като Мандов бил спрян на границата преди да влезе в България, което било опит за контрабанда, а не довършено престъпление.

И в това съдебно заседание адвокатите и техният подзащитен поддържаха версията, че в Турция Мандов е преотстъпил личния си автомобил за временно ползване на друго лице и преминавайки границата той не е знаел за намиращия се наркотик в него.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания и посочи жалбата като неоснователна. Той отхвърли твърденията в нея за допуснати процесуални нарушения при постановяване на присъдата и поиска от въззивния съд да потвърди атакувания съдебен акт.

Припомняме, че наркотикът е открит при проверка на влизащия в България автомобил. Митнически инспектор на ГКПП Малко Търново е открил кухина в багажното отделение, затваряща се с тапицирана плоскост. В нея били намерени 30 жълти пакета, облепени с тиксо. При направените тогава два полеви теста, то реагирало на наркотик и за случая били информирани органите на реда в гр. Бургас.

Апелативен съд Бургас трябва да се произнесе в 30-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: