Осъден за контрабанда на дрога обжалва 15-годишна присъда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:41 / 29.07.2015
819
Апелативен съд Бургас разгледа и обяви за решаване наказателно дело срещу Димитър Мандов. Той е признат от Окръжен съд Бургас за виновен в това, че на 13 август 2014 г. на ГКПП Малко Търново, на трасе вход от Република Турция към Република България, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната с лек автомобил "Фолксваген Фаетон" високорисково наркотично вещество - 14 805,260 грама хероин на стойност 1 332 473,40 лв. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Първоинстанционният съд е осъдил Мандов на петнадесет години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор и глоба в размер на 200 000 лв.

Подсъдимият обжалва този съдебен акт с искане да бъде оправдан или делото да бъде върнато за ново разглеждане от Бургаския окръжен съд.

Защитниците му пледираха да бъде отменен съдебният акт и делото да бъде върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд или алтернативно, поради липса на умисъл в извършването на деянието, подзащитният им да бъде признат за невинен. Според пълномощниците присъдата е неправилна и необоснована, която е постановена в нарушение на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила, а наложеното наказание е явно несправедливо. Те твърдят, че в мотивите към нея отсъстват ясни, безпротиворечиви и логични правни изводи на първоинстанционния съд, като по този начин е ограничено правото им да знаят въз основа на кои доказателствени средства съдът е формирал своето вътрешно убеждение при постановяване на присъдата. Това не позволявало на подсъдимия да защитава пълноценно своите права и интереси пред горните съдебни инстанции, като по този начин съществено се накърнявали процесуалните му права на участник в наказателното производство. Според тях в мотивите липсва обстоен анализ и задълбочена преценка на наличния противоречив доказателствен материал и съдът не е изложил мотивирани съображения защо кредитира определени доказателствени източници, а други такива отхвърля. Единият от адвокатите поиска делото да бъде върнато на прокуратурата за прецизиране на обвинението, тъй като Мандов бил спрян на границата преди да влезе в България, което било опит за контрабанда, а не довършено престъпление.

И в това съдебно заседание адвокатите и техният подзащитен поддържаха версията, че в Турция Мандов е преотстъпил личния си автомобил за временно ползване на друго лице и преминавайки границата той не е знаел за намиращия се наркотик в него.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания и посочи жалбата като неоснователна. Той отхвърли твърденията в нея за допуснати процесуални нарушения при постановяване на присъдата и поиска от въззивния съд да потвърди атакувания съдебен акт.

Припомняме, че наркотикът е открит при проверка на влизащия в България автомобил. Митнически инспектор на ГКПП Малко Търново е открил кухина в багажното отделение, затваряща се с тапицирана плоскост. В нея били намерени 30 жълти пакета, облепени с тиксо. При направените тогава два полеви теста, то реагирало на наркотик и за случая били информирани органите на реда в гр. Бургас.

Апелативен съд Бургас трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).