Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Освен ИАРА Бургас иска още една агенция и едно държавно предприятие, свързани с морето
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 23.05.2012Коментари (4)2966
©
На среща в Община Бургас се събраха представители на граждански и съсловни организации, синдикати, големи предприятия, Пристанище Бургас, Морска администрация - Бургас, на местната власт и областна управа. Поводът е днешното заседание на Министерски съвет, на което бе решено къде да се премести Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Бургас очаква да приеме тази структура, заедно с още две, и аргументите му защо те трябва да са тук са железни.

Участниците в срещата се обединиха около следната декларация:

Във връзка с предприетите от страна на правителството действия за административна децентрализация, считаме, че е удачно седалищата на ИА "Морска Администрация", Държавно Предприятие "Пристанищна Инфраструктура" и Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури да бъдат преместени в гр. Бургас.

Защо ИАРА трябва да е в Бургас:

- Регионът е с традиции в морското дело, като първото военноморско училище в България е създадено в гр. Созопол през 30-те години на миналия век. До 2000 г. управлението на Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната. През 2000 г. структурата е преименувана на Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури и преместена в гр. София. В Бургас се намира и създаденото през 1946 г. преработвателно предприятие за риба и рибни продукти, което е най-голямото с излаз на море в страната. Единственото средно училище в България, което обучава по специалността "Промишлен риболов и аквакултури", е Техникумът по морски и океански риболов "Св. Николай" в гр. Бургас.

- На територията на Област Бургас са издадени около 1500 разрешителни за извършване на стопански риболов, което е 32 % от общия брой за страната;
- В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските 1562 риболовни лодки и 25 кораба осигуряват 70 % от националния улов на риба.
- На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема - най-голям брой от всички области в страната.
- По-голяма част от рибопреработвателните предприятия са разположени в Бургаска област.


Защо ДППИ и Морска администрация трябва да са в Бургас:

- На територията на Пристанищен регион Бургас /от нос Емине до Резово/ работят 8 пристанищни оператора /държавни и частни/: Пристанище Бургас, Лукойл Нефтохим, БМФ Порт Бургас, КРЗ Порт Бургас, Фишпорт, Трансстрой, Либърти порт, Терминал Несебър. За 2010 г. /последните официално публикувани данни/ през терминалите на региона са обработени вносно - износни и транзитни товари в размер на 13 625 хил. тона. За Пристанищен регион Варна - 9804 хил. тона.

- Пристанище Бургас е най-дълбоководното у нас и второ след Констанца в регион Черно море с дълбочина на фарватера и кейов фронт от 15,50 метра.
- Пристанище Бургас е единственото българско пристанище с утвърден съгласно българското законодателство Генерален план за развитие, с конкретизирани параметри на дългосрочна стратегия и специализация на терминали - за генерални и насипни товари, контейнерен и ро-ро терминали, круизно и яхтено терминално развитие.
- Тук е реализиран в цялостен обем първи етап от Генералния план - подходен канал с дължина 3,2 морски мили и дълбочина 15,50 м , Нов източен вълнолом - 1120 метра, терминал 2А с територия 230 хил.кв.м.
- Особенно ценно и важно за дългосрочната визия на Бургас е, че неговото пристанище е утвърдено като основно за трансевропейската транспортна мрежа TEМ-T, със срок на реализация до 2030 г. Европейските експерти са направили този избор заради изграждащите се високоскоростна Южна железопътна дъга и магистрала Тракия, в съчетание с изпълнението на първия етап от Разширението на Пристанище Бургас! За Черно море единственият друг избран порт е румънският Констанца!


Изброените аргументи, съчетани с репутацията на Бургас като най-успешен български град по отношение привличането на европейски средства, мотивират нуждата двете агенции и държавното предприятие, управляващи собствеността и осигуряващи безопасността на корабоплаването и пристанищната дейност, да бъдат административно разположени в ОСНОВНИЯ БЪЛГАРСКИ ПОРТ - БУРГАС!

Още днес декларацията ще бъде изпратена до Министерски съвет. Започва и нейното разпространение в Бургас - сред отделни колективи, чрез подписка на главната улица, чр

©
ез специална страница във Fейсбук. Така обединен Бургас показва желанието и волята си не само ИАРА, но и управленията на други две структури, свързани с морето - Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура и Изпълнителна агенция "Морска администрация", да бъдат дислоциирани тук заедно.

Участниците в срещата изразиха мнение, че градът може да предложи отлични условия за работа и живот. Тук тези агенции могат да се развият и да заработят още по-ефективно. Те могат да бъдат подкрепени с местни отлично подготвени специалисти в морската материя, каквито в Бургас не липсват.

"Специално за ИАРА вече има няколко варианта за сгради, където да настаним служителите. Ще им съдействаме по всякакъв начин. Отделно на всички рибари от страната, на които ще се наложи да идват тук по работа, ще покажем нашето гостоприемство - Бургас е красив град с много добра инфраструктура, отлично административно обслужване, с богат културен и спортен живот - никой не се оплаква, че му се е наложило да пътува и да преспи тук", заяви кметът Николов.

Димитър Янчев от Сдружение "Морски сговор" припомни, че Бургас винаги е бил център на рибната промишленост и присъствието на ИАРА тук ще е много полезно специално за хилядите лодки на Ченгене скеле.

"Дори и географски ние сме разположени в средата на черноморското крайбрежие, а около нас са не само 3 езера, но и много други водоеми", каза още той.
Дянко Димов от синдикат "Подкрепа" благодари за проявената готовност на Община Бургас да осигури добри условия за работа и живот на очакваните служители от ИАРА и твърдо подкрепи идеята и другите две агенции да дойдат в Бургас.

Подкрепа заявиха още зам.-областният управител Златина Дукова, директорът на бургаското пристанище Диян Димов, Венелин Тодоров от Бургаска морска асоциация, Цанко Иванов от Бургаска търговско-промишлена палата, Владимир Стоянов от "Черноморски риболов" и др.

В заключение участниците в срещата подкрепиха като цяло политиката за децентрализация на големите държавни агенции, тъй като това е широко приложена и в момента европейска практика с доказани резултати. Според тях това е шанс за развитие на българските региони.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Republic of Burgas
премахни филтъра

0
 
 
То и 70% от туризма е съсредоточен в Бургаска област, ама го пратиха в Пловдив. Дано ИАРА да не е за сметка на МА, която първоначално бе предвидена за Бургас.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: