От 1 септември Морското училище става общинско, връщат му старата слава!

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (1)
14:46 / 02.08.2019
2265
Община Бургас получава Морското училище от началото на новата учебна година. Досега то бе държавна собственост, със занемарена и остаряла материална база.

Добрата новина пристигна със заповед на министъра на образованието, с която, считано от 1 септември, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" става общинско училище и ще се финансира от бюджета на общината.

Прехвърлянето на собствеността дава зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта.

"Общината вече предприема конкретни стъпки да върне старата слава на Морското училище и да го направи водещо в морския бизнес. Ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието. Вече имаме опит с изграждането на иновативни училища, като ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" и IT гимназията. Морското ще бъде поредното училище на бъдещето в Бургас", заяви кметът Димитър Николов.

За да стане общинска собственост Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов, бе задействана дълга процедура, стартирала на 25 юни т.г., когато общинските съветници одобриха предложението на кмета за прехвърлянето на сградите и парцела от държавата на Общината.

"Бургас е морски град и има потребност от кадри в областта на морското дело. Фирмите от сектора настояват и Община Бургас ще бъде гарант за модернизиране на училището - както на материалната база, така и на учебните програми, в които да намерят място и специалистите от бранша в ролята на наставници и консултанти", коментира кметът Димитър Николов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).