Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
От 500 до 5 000 лв. глоба за носене на бурка в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 10.05.2016Коментари (22)14578
©
Има вече внесена докладна записка, с която ще се забрани носенето на бурки на обществени места в Бургас, научи Burgas24.bg. Както вчера писахме подобна идея обявиха от НФСБ. Те обаче бяха изпреварени от Георги Дракалиев от ВМРО, който е част от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Ако бъде приета докладната, ще има промени в Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас, с които ще се забрани носенето на бурки в Бургас. Глобата, предвидена за нарушението, е в размер на от 500 до 5 000 лв., посочи пред медията Дракалиев.

"Това, че не се виждат по улиците на Бургас, не означава, че не трябва да вземем превантивни мерки", отговори на въпрос на Burgas24.bg Дракалиев, необходимо ли е да се забранят бурките, при положение, че в Бургас забулени жени няма. Той добави, че очаква подкрепа на колегите си от ГЕРБ по време на заседанието на ОбС - Бургас.

"През последните години сме свидетели на появяването в България на една нетрадиционна форма на исляма. Това е така наречения "радикален ислям", характеризиращ се с агресивна пропаганда против иноверниците. Тази политическа доктрина, скрита под формата на религия, никога не е била присъща на българските мюсюлмани. За съжаление, тя вече има свои агитатори и последователи и у нас. Има не малко документирани случаи на изразяване подкрепа на "Ислямска държава", има и вече осъдени лица за проповядване на радикален ислям. Въпреки това, демонстрирането на принадлежност към тази религия, особено в Пазарджик, продължава и израз на това е носенето на характерни бради от мъжете и пълното забулване на жените. По този начин радикалните ислямисти "маркират" територия, за да могат след време техните подбудители и покровители да имат претенции към нея. Наш дълг е да вземем мерки срещу тези антибългарски, антихристиянски и дори антимюсюлмански действия, ако не искаме те да станат някой ден ежедневие и в нашата община", са част от мотивите за забрана на бурките в Бургас.

Целта на изменението и допълнението на Наредбата е да се въведе ред и контрол при дейността на нетрадиционни за България религиозни общности и да се вземат превантивни мерки. Очакваните резултати са да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и да бъде опазен обществения ред.

С допълнението ще се забрани носенето на облекло, което напълно или частично скрива лицето, както и всякакви религиозни облекла и символи на нерегистрираните у нас вероизповедания, включително такива, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България. Забраната ще важи в официалните институции и обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни и други подобни прояви.

Под "скриване на лицето" се разбират случите на използване на покривала или дрехи от плат, които цялостно закриват главата и лицето или по-голяма част от тях, включително устатата, косата, ушите и очите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Boris Nikolov 5
премахни филтъра

0
 
 
Ама нъама тъка само Бургас или нъакои град!!!В тсъала Булгаря тръабва да е така.Които не му отарва патеките.Колко арабски дарйави има,комшиите там да си ходъат!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: