От "Булфарма“ излязоха с позиция за продажбата на болницата в "Меден рудник"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:01 / 23.02.2018
4743
"Булфарма" ООД излезе с позиция след вчерашната пресконференция на общински съветници, на която се чуха твърдения, че около продажбата на ДКЦ III в "Меден рудник" има нарушения.

Burgas24.bg публикува позицията без редакторска намеса:

Във връзка с твърдения на общинските съветници от СЕК Константин Бачийски и Георги Дражев по време на пресконфереция на 22 февруари 2018 година заявяваме:

Изнесените факти и информация за продажбата на "Медицински център 3" в кв. "Меден рудник" са неверни и подвеждащи гражданите на Бургас. Те насаждат погрешно мнение у обществото за "незаконна сделка" и "имотна измама". Нещо повече - сериозно уронват престижа на "Булфарма" ООД като инвеститор.

Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за общински имот, който е в капитала на общинското търговско дружество "Медицински център 3". При разпореждане с такъв имот се прилага Закон за приватизация и следприватизационен контрол, относно обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Цитираните от лицата общински наредби не се прилагат, когато имотът е част от капитала на търговско дружество, какъвто е случаят с "Медицински център 3".

Продажбата на "Медицински център 3 - Бургас" е извършена след решение на Общинският съвет в Бургас по Протокол 31/26.07.2017 г. с огромно мнозинство.

В подкрепа на твърдението, че тази продажба е изцяло в правомощията на Общинския съвет е и Наредбата за реда, по който Община Бургас участва в учредяването и упражнява правото си на собственост в търговските дружества. С тази Наредба именно се урежда редът за учредяване на търговски дружества и за упражняване на правата на собственост на Общината в тях.

Неоснователно е твърдението, изнесено по време на пресконференцията, че сградата е продадена за 3.1 милиона лева и така е ощетена Община Бургас. Отбелязваме, че в нотариалния акт за покупко-продажба цената на имота е 4 084 096 лева с ДДС. От страна на "Булфарма" ООД са заплатени и местни данъци и такси в размер на 137 456 лева.

Убедени сме, че зад изнасянето на неверни факти от въпросните общински съветници и заблуждаването на обществото с неистинна информация прозира защита на бизнес интересите на конкурентни фирми в региона. Потвърждение на това са думите на общинския съветник Георги Дражев, че "конкурентни болници също имат желание да участват в един търг и конкурс, защото това болнично заведение е единственото в "Меден рудник".

Подчертаваме, че "Булфарма" ООД е най-големият инвеститор в българското здравеопазване, с над 20 - годишен опит, неколкократно е носител на награда от Националния конкурс "Инвеститор на годината", притежава сертификат за инвеститор Клас А. С оглед защита на доброто си име "Булфарма" ООД ще потърси правата си в съда спрямо лицата Константин Бачийски и Георги Дражев.

Заявяваме, че ще следим последващите изяви на двамата общински съветници и всички изнесени от тях некоректни факти - директно или индиректно засягащи доброто име на "Булфарма", ще бъдат приобщавани към жалбата ни до съда.

Сумите, които "Булфарма" ООД ще претендира в исковите си молби, ще бъдат дарени на Община Бургас за благотворителност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).