Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
От манастира в "Меден рудник" се жалват на Общинския съвет, ето защо
Автор: Иван Сотиров 11:21 / 04.03.2022Коментари (0)2160
©
Игуменията на манастир "Рождество Богородично" край "Меден рудник" Ксения се жалва до Общинския съвет на Бургас от поведението на посетителите в зоната за отдих, намираща се непосредствено до светата обител, установи справка на Burgas24.bg.

Станка Костадинова, както е светското й име,  се оплаква, че се пали огън директно на тревата, което е предпоставка за пожари. Освен това пространството тъне в боклуци, зарязани от посетителите, които вдигали шум през цялото денонощие.

Ето какво е посочено в писмото до местния парламент:

"Назначена съм за игумения на манастир "Рождество Богородично" край к-с "М. рудник" от лятото на миналата година. Още от самото начало на пребиваването ми в манастира, аз, както и другите изселници там сме потърпевши от недопустими и непристойни прояви на някои от посетителите на зоната за отдих, която се намира пред самите врати на обителта.

Преди всичко съм силно обезпокоена от факта, че много от посетителите си палят огън направо върху тревата сред дърветата, с което създават реална опасност от пожар. Много пъти съм правила забележки това да не се прави, още повече, че до миналата година все още имаше две барбекюта, но никой не вземаше предвид думите ми. В резултат на тази небрежност наскоро бяха подпалени двата контейнера за отпадъци пред манастира и се наложи да викаме пожарна.

Други два проблема са безконтролното замърсяване на зоната и вдигането на недопустим шум. Навсякъде из гората се търкалят отпадъци от консумация на храна и напитки, а двата манастирски контейнера за отпадъци са винаги препълнени и по тази причина ние не можем да ползваме. Пространството около контейнерите, които се намират до паркинга пред манастира, е постоянно замърсено и се налага ние да правим уборка, за да не се загрозява фасадата на светата обител. Изобщо, паркингът, построен за поклонници, се използва за обръщало и място за срещи, след които по плаца остават празни чаши, бутилки, фасове, шлюпки от семки. И отново ние правим уборка.

Неприемливо за една света обител са и шумните пиршества пред вратите й, които се устройват до малките часове на денонощието. По цели нощи се чуват непристойни песни, викове, гърмежи от оръжие.

Аз лично не съм против красивата горска местност "Аязмото" да бъде зона за отдих, а напротив - радвам, се че по този начин мястото се оживява. Но молбата ми е посещенията да бъдат при определени правила, урегулирани от Община Бургас. Преди всичко е важно гората да бъде запазена от пожари, ето защо моля в зоната да бъдат поставени предупредителни табели там да не се пали огън. Моля също да бъдат поставени и табели със забранителни текстове да не се замърсява и да не се вдига шум над допустимите норми, особено в малките часове. Другото, което е крайно необходимо, е да се поставят два контейнера за отпадъци в самата зона, далеч от контейнерите на манастира.

Също, тъй като паркингът за поклонници пред манастира е построен на общинско място, моля да бъде решено как да го стопанисваме за в бъдеще - дали манастирът, или Община Бургас ще може да постави ограничителни съоръжения и надписи, указващи кой и за колко време може да го ползва.

Искам да подчертая, че манастир "Рождество Богородично" е единствен за Бургас. Градове като София, Пловдив, Велико Търново имат по над десет манастира.

Нашата света обител съществува повече от тридесет години и е известна с лечебната си вода и оригинална архитектура. След години на западане, сега е нужно с Божията помощ, но и с общи усилия, манастирът ни да бъде възроден и да се превърне отново в красиво, добре устроено и спокойно място за посещения както за бургазлии, така и за други гости и поклонници от страната и чужбина. Ето защо ви призовавам да помогнете за това богоугодно дело, като подкрепите молбата ми. Благодаря ви. Призовавам Божието благословение върху вас, вашите семейства и сътрудници", пише в писмото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: