Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отчетоха напредък в работата на всички съдилища от Апелативен район - Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 12.04.2018Коментари (0)1927
©
Ден преди Общото събрание за отчитане дейността на съдилищата от Апелативен район - Бургас и официалното честване на 20 години от създаването на Апелативен съд – Бургас председателят на институцията съдия Деница Вълкова представи на брифинг пред медиите резултатите за 2017 г .

"Удовлетворена съм, че в навечерието на юбилея отчитаме толкова добри показатели. Считам, че през 2017 г. сме постигнали баланс между качество и срочност“, посочи съдия Вълкова. Тя представи в кратко резюме и нагледно акцентите от Доклада, който представлява аналитичен документ от 302 страници, без приложенията, с много снимки и графики за работата на съдилищата в апелативния район.

Според данните от доклада 96 % от всички дела са решени в тримесечен срок. Председателят на Апелативния съд на Бургас сравни резултатите с данните, обявени през 2017 г. на информационното табло на Европейския съюз в областта на правосъдието на всички държави членки и отбеляза, че за пореден път по този показател българското правосъдие не само е съизмеримо с европейските стандарти за срочност на правораздаването, но и в много случаи се осъществява в далеч по-разумни срокове. Страната ни е на седмо място по продължителността на съдебните процеси в областта на търговското и гражданското право, изпреварвайки Румъния, Швеция, Словения, Италия, Германия, Франция, Естония и др., дори Холандия, която продължава да се противопоставя на присъединяването на България в Шенген.

Трайно се увеличават наказателните дела в Апелативен съд – Бургас, което е свързано и  с увеличените компетентности на апелативните съдилища в страната. Наказателното отделение е най-натовареното отделение спрямо останалите и е подобрило срочността на работа - 91 % от наказателните дела са приключили в тримесечен срок, което е много добър резултат за работата на наказателните съдии.

Подобрена е и срочността при гражданските и търговските дела - 98 % са решени в тримесечен срок,  като през 2017 г. казусите са били по - сложни, с по-големи приложения, с много усложнена фактическа обстановка и често с международен елемент. 

Повече от 2/3 от наказателните дела са оставени в сила от Върховния касационен съд. При гражданските дела - 87 % от постановените съдебни актове са оставени в сила или не е допуснато касационно обжалване. При търговските дела този процент е 88 от всички, преминали през инстанционен контрол.

През 2017 г. е постигнато намаление на отводите и самоотводите на съдиите по делата с 27 % спрямо предходната 2016 г., което е много сериозен процент и показва професионално отношение към работата, подчерта председателят на Апелативен съд – Бургас.

Съдия Вълкова благодари на медиите за участието им с предложения при изработването на Правилата за работа на Единния пресофис, ситуиран в Апелативен съд – Бургас. 

От края на 2017 г. Апелативен  съд – Бургас активно  присъства в социалните мрежи  Facebook и Twitter, с което са изпълнени  и препоръките на Петата европейска конференция на тема "Съдилища и комуникации“ от октомври 2017 г. в  Будапеща, Унгария за все повече прозрачност и откритост на съдилищата в Европейския съюз, се казва още в доклада на институцията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: