Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отказва ли се "Уолтопия" от Бургас?
Автор: Екип Burgas24.bg 16:11 / 04.04.2023Коментари (0)10777
©
Фирмата "Адвенчър Фасилити Косептс енд Мениджмънт“, която трябваше да изгради и стопанисва атракциона "Дървото“ в парк "Езеро“, се отказа от концесията. Това става ясно от писмо, внесено в Общинския съвет в Бургас.  

Фирмата е част от акционерното дружество  "Уолтопия“ - една от водещите компании в изграждането на катерачни стени и атракционни съоръжения в страната.

През 2021 г. компанията "Уолтопия“ организира конкурс и обяви, че ще инвестира над два милиона лева в изграждането на две съоръжения в две български общини. Бургас беше една от тях. Теренът в парк "Езеро“ беше предпочетен заради добрата си локация – в близост до морето, конната база и Фестивалът на пясъчните фигури. По проект съоръжението трябваше да наподобява дърво на височина 26 метра на площ от около 3200 кв. м., с въжен парк с препятствия и детски стени за катерене. На върха проектът предвиждаше голяма платформа с бар/кафе със семпла кухня.

За да се реализира проектът, Общинският съвет в Бургас одобри теренът да бъде отдаден на концесия на дружеството за срок от 10 години. Преди дни стана ясно, че фирмата "Адвенчър Фасилити Косептс енд Мениджмънт“ е внесла писмо в местния парламент с искане за прекратяване на концесията, съобщава БНР-Бургас. "Независимо от добрите взаимоотношения между страните и многократно засвидетелстваното им желание за успешен завършек на проекта за поставяне на одобреното съоръжение за активно забавление, година след подписване на договора за наем не е започнало изграждането на довеждаща инфраструктура до обекта, нито може да започне изграждане на одобреното съоръжение от страна на фирмата“, посочват от компанията. От там допълват, че "в контекста на бързо променящата се социално-политическа и икономическа обстановка в страната, проектът страда до степен, в която АФКМ не счита за оправдано продължаването му“. Според фирмата, имотът е блокиран за използване от Общината и гражданите на Бургас вече от една година, което ощетява хората.

"Всъщност в публичните пространства инфраструктурата се изгражда от Общината, тя е възложител, но за да бъде изградена такава е необходимо да се знаят какви биха могли да бъдат изходните данни – мощности на присъединяване. Ние сме предприели съответните действия като сме съгласували и изготвили скици с експлоатационните дружества, за които имаме изходни данни. В една от скиците има дори съществуваща инфраструктура за тази територия, така че не е точно изцяло неизпълнен нашият ангажимент. Просто за останалата част е било необходимо да ни бъдат предоставени изходни данни. Имали сме многократни срещи с дружеството. Те са ни представяли като визия какво биха искали да направят, каква ще е тяхната инвестиция, която не е никак лоша и ние я харесваме и дори оставаме отворени към нея“, коментира гл. архитект на Община Бургас Тихомир Райчев. Въпреки това, точни изисквания за довеждащата инфраструктура, дружеството не е представило в рамките на последната година. "Това ни беше необходимо, за да знаем къде какво ще присъединят. Никога не сме спирали разговорите с тях. Ние ги харесваме. Тяхната инвестиция е добра. Оставаме с отворени обятия всъщност. Това, което беше заявено, беше, че са си преразгледали инвестиционната програма и поради тази причина се отказват, но ние не сме се отказали от този проект“, допълни арх. Райчев.

Фирмата обаче не просто иска да прекрати концесията, но и иска да й бъдат върнати заплатените депозит за участие в търга в размер на около 10 000 лв., както и първата месечна вноска в размер на над 4000 лв. Един от аргументите е, че дружеството, в качеството му на наемател, никога не е влязло във владение на имота. От Община Бургас обаче не отговориха дали средствата ще бъдат възстановени на компанията. Потърсихме коментар и от дружеството, очакваме и тяхната позиция по казуса.



Още по темата: общо новини по темата: 1
15.02.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: