Откриха центровете за настаняване от семеен тип в "Меден рудник"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:15 / 05.03.2015
1532
"Преди няколко години възможността да създадем условия, близки до семейните за тези деца, бе само смела идея. Много съм щастлив, че проектът вече е реалност, но най-важното започва сега. Това е политиката, която води и ще продължава да следва Община Бургас за младежите в неравностойно положение". Това каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян по време на официалното откриване на центровете за настаняване от семеен тип №1 и № 2 в к-с "Меден рудник" днес.

Общо 25 деца и младежи са настанени в двете сгради на ул. "Кооператор" в бургаския комплекс. Те са разделени по възраст и специфични нужди. Условията и начинът на живот тук се доближават максимално до модела за отглеждане на деца в едно средностатистическо българско семейство. В Центъра за настаняване от семеен тип №1 се отглеждат 12 деца на възраст от 03 до 07 години. Всички ходят на детска градина и училище.

В Центъра за настаняване от семеен тип №2 се възпитават общо 13 младежа с умствени, мозъчни и двигателни увреждания. Те са на възраст от 11 до 26 години.

Проектът " Живот в семейна среда - нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас" се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", финансиран е от Европейския социален фонд и е с обща стойност 816 576,60 лв.

Проектът е с продължителност 15 месеца, от февруари 2014 до 30 април 2015 година. За да продължи дейността в социалните центрове, Община Бургас ще търси помощ от държавата.

"Вече е гласувано решение на Общински съвет, следваща стъпка е спазване на законовата процедура за искане на делегирана държавна дейност за устойчивост на проекта и социалната услуга", уточни Мая Казанджиева , директор на дирекция "Социални дейности, превенция и спорт" към Община Бургас.

По проекта са назначени общо 65 души персонал. Всички са били безработни лица в трудоспособна възраст, притежаващи необходимото образование и квалификация, съобразно изискванията на Методиката за определяне длъжностите на персонала в специализираните институции и социални услуги в общността.

На официалното откриване присъстваха още Севдалина Турманова, зам.-областен управител на Бургас, и социални експерти от Общината.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Бургас и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Агенцията за социално подпомагане.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Имате възможност да разгледате безплатно авиоекспозицията в Европ...
Полицаи не очакваха да открият това в колата на напушен бургазлия...
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).