Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха изложба с възстановка на уникална тракийска колесница в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 16.05.2011Коментари (0)1038
В навечерието на Нощта на музеите в Археологическия музей в Бургас бе открита изложбата "Блясъкът на Вечността - Двуколката от село Караново, Новозагорско". Изложбата бе за първи път представена в Националния археологически институт с музей при БАН в София през месец април и представя възстановка на тракийската колесница, открита през 1976 година от археолога Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, представена за първи път пред българската публика през 2009 година от ОББ, Сдружение "Културни проекти" и Община Нова Загора.

Гражданите и гостите на Бургас ще могат да разгледат историческата изложба, която представя и пресъздава подготовката за пътя към отвъдния свят - погребалните ритуали на траките от тази епоха, за чиито особености и традиция може да се съди от находките, открити при разкопките край село Караново. Посетителите ще се запознаят с практиката "погребение на колесница", включващ ритуалното "убийство" на любимата кола на покойния аристократ, осигуряваща му средство за придвижване в задгробния живот. Изложбата ще гостува на Бургас до 31 август като е възможно в този период тя да бъде изложена за кратко време и в близките градове в региона.

На откриването на изложбата присъстваха археологът Веселин Игнатов, арт реставраторката Силвия Борисова, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, директорът на Регионалния исторически музей - Бургас Цоня Дражева, както и много граждани на Бургас и любители на историята.

Според археолога Веселин Игнатов, чийто екип подготви изложбата, "тракийската двуколка е изключителна - аристократична, луксозна и с меко окачване, като неин аналог може да се намери в римския "цизиум".

За проекта "Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от Дългата могила"

Възстановката и цялата изложба са създадени от екип на Исторически музей, Нова Загора, под ръководството на археолога Веселин Игнатов и с изключителната работа на арт реставраторката Силвия Борисова, техният колега от Регионален исторически музей - Бургас - Константин Господинов, преподавателят по латински и старогръцки Николай Шаранков от Софийски университет, и реставраторката Петя Николова от Национален исторически музей.

Реализацията на проекта става възможна с изключителното съдействие на Обединена българска банка - основен спонсор на начинанието, както и на успешните разкопки, които продължават вече няколко поредни години край село Караново. Значителен принос към осъществяването на изложбата има Сдружение "Културни проекти", което за първи път направи достояние на широката публика дейността на екипа археолози от Нова Загора по откриване и реконструкция на тракийски колесници.

Научен ръководител на настоящата изложба, а и на целия проект "Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от Дългата могила", е археологът Веселин Игнатов, който е водещ европейски специалист по антични коли. Проектът включва консервирането на уникалната апликация, изработка на възстановка на колесницата, както и консервация и реставрация на запазените елементи от нея, на богатите съдове от погребението, и реализация на пътуваща изложба.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: