Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха новите лаборатории в университет "Проф. д-р Асен Златаров"
Автор: Иван Сотиров 16:03 / 09.03.2022Коментари (0)740
"Изключително съм горда да открия този център за върхови постижения“, заяви ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров“ Проф. д-р инж. хим. Магдалена Миткова по време на церемонията по откриването на научноизследователски лабораторен комплекс УНИТе. По проекта вече са оборудвани вече три лаборатории. Предстои да се оборудва и четвърта, чиято стойност ще е 1 млн.лв.

На церемонията, открита от ръководителя на проекта проф. Сотир Сотиров, присъства и Заместник-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

"Времето, в което живеем, не ни позволява да планираме и прогнозираме така, както ни се иска и както сме свикнали. Това, което ни се случва в последните месеци и дни, изкарва на преден план важността на тези лаборатории. Защото изкуственият интелект е двигателя, на който възлагаме много надежди, за да ни даде отговори на въпросите, които се га си задаваме. Образованието е право на всички граждани. Като общинска администрация, ние трябва да го подкрепим и да го включваме в нашите планове и програми като задача номер едно. Затова и в нашия план за интегрирано развитие като най-важен приоритет са както образованието, така и здравеопазването.  Ето защо разчитаме много на изкуствения интелект“.  Това заяви г-жа Балтина по време на откриването.

Проф. Станислав Симеонов, който е научен ръководител на проекта УНИТ-е разказа за лабораториите и тяхното приложение.  

"Това е един проект, който носи общото заглавие "Центрове за върхови постижения“. В него участват пет български университета, които правят различни лаборатории, но идеята е да се създаде обща инфраструктура, в която да се обучават студенти и да се извършва обща, съвместна научна дейност.

Ние сме се специализирали по въпросите за реално време. Това означава, че нещо трябва да се случи до определен момент. Ако се случи по-късно, примерно самолетът пада. Има няколко случая да отменят полет на совалка заради това, а е имало случаи и да падне. Това е наука в реално време.

 

Имаме и допълнителна лаборатория за реално време, в която имаме големи машини – лазерен гравир. С допълнителните машини се опитваме да създадем цялостен продукт. Той може да се използва в промишлеността.     

В рамките на нашия университет имаме няколко лаборатории. Първата е хетерогенни системи и реално време. Това означава, че използваме различни апаратни платформи, с които работим. Примерно два телефона са с различен процесор, а ние искаме да ги синхронизираме и да направим най-добрия. За целта имаме една голяма машина. По-голяма е  само тази на БАН. Предстои тук да вкараме нова.

Втората лаборатория е за прототипиране и верификация. Идеята е да се създаде комплекс по прототипиране за наш партньор по проекта, включително и за хора от областта, които се интересуват от производство на малки серии на печатни платки. Тази лаборатория тепърва ще я оборудваме.   

Друга част от нашата дейност е изкуствения интелект. Имаме хуманоидни роботи, които танцуват. Имаме и енцефалограм и вече правим контакти с професор-невролог, с който да работим заедно в областта на изследване на човешкия мозък.“

Гостите видяха как работи лазерният гравир, какво представлява 256 канален енцефалограф, как танцува робот и  новия суперкюмпютър.

По проекта е закупеното оборудване е на стойност около 415 хил. лв. за първата половина на 2021 г.  Чака се ново за над 1 млн. лв. Основната цел на проекта УНИТ е е създаване на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии.

Партньори по проекта са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещ партньор, и ще работи заедно с Технически университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: