Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриват изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 25.05.2017Коментари (0)1356
©
Днес от 18 часа в Бургас ще бъде открита елитна изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия на България. За експозиционна площ е избрана модерната нова сграда на Магазия 1 в пристанищната зона за свободен обществен достъп.

Конкретният повод на събитието е свързан с подготовката за откриване на Филиал на НХА в нашия град, където ще бъдат представени специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". Изложбата, която ще бъде подредена в пространствата на Магазия 1, се организира съвместно от Община Бургас, Националната художествена академия и Пристанище Бургас. Тя включва две свързани помежду си експозиции, които извеждат в определен мащаб историческата динамика и част от съвременния облик на НХА - "120 години НХА. Ректорите" и "120 години НХА. Преподавателите."

"120 години НХА. Ректорите" персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата й ръководители през изминалите дванайсет десетилетия - забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата "120 години НХА. Преподавателите" включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място - творческия профил на нейните преподаватели.

Творбите в "120 години НХА. Ректорите" са представени чрез фото-репродукции, тъй като самите произведения са собственост на редица галерии в столицата и в страната, докато в преподавателската изложба са включени оригиналните творби. Съпоставени помежду си, обектите на изложбата създават една наситена и разнообразна художествена среда, в която се открояват както особеностите на индивидуалния стил на всеки автор, така и общите за отделните изкуства тенденции. Подобна изложба е повод за съизмерване на културния мащаб на Академията, на постиженията на нейните водещи личности и на мястото й в художествения живот на страната. С активната среща между различните концепции, тя поставя в определен дискурс както моментната динамика в развитието на образованието по изкуство, така и актуалните явления в съвременната българска визуална култура.

Националната художествена академия е най-старото и престижно висше художествено училище в България. Открита през 1896 г. като Държавно рисувално училище, Академията регламентира професионалното положение на българския художник и същевременно изиграва значима роля в ускореното развитие на културната ни действителност. И днес НХА е основния център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Съвместяването на постигнатото от традицията с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от нейното съществуване е в основата на академичния авторитет и в съвременната ситуация.

За академичната общност цялата учебна 2016/2017 година преминава под знака на историческата годишнина. Множество прояви в галерия "Академия", в страната и в чужбина се включват под нейния общ знаменател.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: