Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отлични новини! Бургас ще си сътрудничи с "Клъстер Тракия икономическа зона" и Пловдив за привличане на инвеститори
Автор: Иван Сотиров 10:16 / 19.05.2021Коментари (0)1443
©
Кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да подкрепи инициатива за сътрудничество между Община Бургас, Община Пловдив и СНЦ "Клъстер Тракия икономическа зона“ в процеса за привличане на инвеститори. Трите страни вече проведоха срещи, имат желанието да работят заедно, изготвен е и текстът на меморандума, който ще подпишат.

През новия програмен период се насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони. За Бургас това е възможност за привличане на инвестиции чрез изпълнение на съвместни проекти с други общини. Част от акцентите в React EU, Интегрирани териториални инвестиции и Плана за възстановяване и устойчивост на Република България са развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, създаване на центрове за преквалификация, маркетинг на регионите.

Община Бургас развива индустриални зони самостоятелно и в партньорство с "Национална компания индустриални зони“ ЕАД  – чрез съвместното дружество "Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД, в което е акционер.

Партньор на Пловдив в развитието на индустриални зони и привличане на инвестиции е СНЦ "Клъстер Тракия икономическа зона“, което реализира един от най-мащабните икономически проекти в страната и обхваща шест индустриални зони около града. Община Пловдив не развива самостоятелно индустриални зони, поради което  следва да участва в междурегионални проекти, свързани с индустриалните зони, съвместно със СНЦ "Клъстер Тракия икономическа зона“.

"При необходимост и след решение на общинските съвети могат да бъдат привличани и други партньори – образователни институции от Бургас и Пловдив, "Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД, ДЗЗД "Бизнес инкубатор Бургас“, в които Общината е акционер и съдружник, както и други субекти, в зависимост от правилата на програмите“, казва кметът Николов в предложението си към местния парламент.

Формите на сътрудничество, предвидени в меморандума, са взаимен обмен на информация, знания, идеи и добри практики, координиране, разработване и изпълнение на съвместни дейности и инициативи във връзка с конкретен проект - клъстер - индустриална зона - инвеститор – събитие. Също така осъществяване на активен диалог с публичните власти, гражданското общество, национални и международни организации със сходни цели и приоритети.

С подписването на меморандума Пловдив и Бургас ще отключат възможност да работят съвместно по проекти и инициативи, свързани с новите направления в европейското финансиране: React EU, ИТИ, съвместни проекти, в т.ч. по линия на новата ОПРР 2021-2027, План за възстановяване и устойчивост на Република България, "Зелената сделка“ и др. Те ще  обединят усилията си за насърчаване, подпомагане и улесняване на икономическото сътрудничество и привличане на инвеститори, като за целта редовно ще обменят информация за икономически показатели, статистики, търговски данни и инвестиционни политики, ще осъществяват съвместни дейности за привличане/работа с инвеститори, като си оказват взаимно съдействие съобразно тяхната компетентност, ще обединят усилия и ще обменят добри практики при идентифициране на подходящи терени за изграждане и развитие на индустриални зони, ще си сътрудничат при развитие на социално-образователна инфраструктура, при възможност ще осъществяват съвместни проекти в областта на енергетиката, ВиК, в областта на "зелена“ енергия, ще участват в съвместни инициативи по темите: високи технологии, развитие на технологични паркове, инкубатор и изграждане на акселератор, въглеродно неутрални и индустриални паркове.

Меморандумът не създава финансови ангажименти за Община Бургас. Въпросите, възникнали в резултат от прилагането на сътрудничеството, ще се определят в отделни споразумения, след решение на общинските съвети. Ангажиментите на Община Бургас са да осигури експерти, които да работят по подготовка на проектите, да подготвят информация и презентации за съвместно представяне на икономически форуми, както и да предоставят своевременно информация за региона при наличие на инвестиционен интерес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: