Отмениха 20-годишна присъда и оправдаха подсъдим за грабеж, придружен с убийство

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:21 / 14.09.2021
1133
Бургаският апелативен съд отмени 20-годишна ефективна присъда на Окръжен съд – Сливен и постанови нова, с която призна за невинен Георги К. от Твърдица и го оправда по обвинение за грабеж, придружен с убийство.

Делото пред въззивната инстанция се гледа за втори път след като Върховният касационен съд отмени решение на апелативните съдии, с което бе потвърдена първоинстанционната присъда, и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Според обвинението на 06.04.2018 г. в село Гавраилово, община  Сливен, подсъдимият отнел парична сума в размер от 200 лв. от владението на Петя П. с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на жената.

В днешното съдебно заседание, съгласно указанията на върховните магистрати, бяха изслушани вещите лица, изготвили назначената от АС – Бургас допълнителна комплексна технико топографска експертиза относно неизяснените по делото обстоятелства.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира за оправдателна присъда. Прокурорът обясни, че обвинителната теза е силно разколебана и няма как да бъде обоснована "безспорна доказуемост на деянието при този дефицит от доказателства“.

Служебният защитник на подсъдимия поиска отмяна на първоинстанционния съдебен акт. Повереникът на частните обвинители настоя за потвърждаване на наказанието "лишаване от свобода“ в размер на 20 години.

В последната си дума пред въззивния състав подсъдимият заяви, че е невинен и помоли да бъде оправдан.

Съдът се произнесе и по мярката за процесуална принуда, която бе изменена от "задържане под стража“ в "подписка“.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15–дневен срок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).