Отстраниха от длъжност двама инспектори от БАБХ-Бургас, нови двама с обвинения за участие в група за подкупи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:38 / 30.10.2019
2782
Апелативният специализиран наказателент съд отстрани от длъжност главните инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Н. и Димо Г. Те са сред петимата служители, привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура на 28 август 2019 г. за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата бе обвинен директорът на Областната дирекция.

Петимата служители бяха задържани на 27 август 2019 г. в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства, от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място.

Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол“. На петимата обвинени през август 2019 г. бяха определени парични гаранции.

В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция – Етери З. и Деян С. В средата на октомври Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двамата за участие в групата и им определи мерки за неотклонение гаранции в пари.

Отстраняването от длъжност на двамата служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Н. и Димо Г. не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
28.11.2019 Съдът отстрани от длъжност директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас
29.08.2019 Спецпрокуратурата обвини за подкупи петима от БАБХ-Бургас, сред тях и шефа! Няма да повярвате какви са ги вършили
29.08.2019 Гешев каза каква схема са въртели в БАБХ-Бургас, задържаните са 7!
28.08.2019 6 часа разпитвали шефа на Агенцията по храните в Бургас
28.08.2019 Шефът на БАБХ-Бургас бил задържан само за разпит, напоследък не се чувствал добре
28.08.2019 Жандармерия пази сградата на БАБХ-Бургас, ето какво се знае
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).