Оттеглянето ни от "Бургас-Александруполис" нямало да повлияе на газовите преговори с Русия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
00:15 / 26.12.2011
1489
След броени седмици ще започне изграждането на газовата връзка с Румъния, а по тази с Гърция - през третото тримесечие на 2012 г. Това съобщи в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По проекта за газовата връзка с Турция, очакваме в скоро време да бъде подписан меморандум между нашето министерство и Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция, с който да се поемат чисто политически ангажименти за развитие и ускоряване на проекта, обяснява министърът. Той допълва, че ще бъдат проучени и възможностите за европейско финансиране на този проект на частта му, която ще бъде на българска територия.

За другите три от проектите има осигурено европейско съфинансиране: за интерконекторите с Румъния и Гърция съответно 9 и 45 млн. евро, а за този със Сърбия - 2.5 млн. евро за предпроектно проучване и попълване на апликационна форма към Еврокомисията, допълва Трайков.

За изграждането на тези връзки се взе решение след газовата криза от януари 2010 г., когато заради спор между Русия и Украйна България остана без синьо гориво за отопление и за предприятията.

През февруари пък Европейският съвет взе решение всяка страна-членка да има поне два алтернативни източника на газ и електроенергия до 2014 г., за да се избегнат проблеми в други подобни ситуации.

На въпрос дали отказа на страната ни от участие в проекта "Бургас-Александруполис" няма да повлияе отрицателно на продължаващите преговори за газови доставки с Русия, Трайков казва, че преговорите с руската страна за подписване на новите газови договори са на изцяло търговска основа. "Мисля, че от началото на мандата на това правителство за всички е ясно, че ние държим на добрите си отношения с Русия на взаимоизгодна основа, както е ясно и, че не сме склонни да се политизират и използват за други цели комерсиални взаимоотношения между две държави".

Сред основните приоритети в областта на енергетиката е и удължаването на живота на 5 и 6 блок на "Козлодуй". Очаква се увеличаването на мощността на двата реактора с нови 100 MW да бъде факт до края на 2013 г., казва още министърът.

Правителството ще вземе политическо решение дали да бъде осъществен проектът за строежа на АЕЦ "Белене", след като приключат дейностите на банката-консултант HSBC, каза Трайков. Дейностите по договор трябва да приключат до 31 март 2012 г. На решението на правителството могат да повлияят и резултатите от стрес-тестове в европейските атомни централи, които ще бъдат представени в средата на 2012 г. от ЕК, както и партньорските проверки на страните от общността до края на 2012 г., посочи министърът.

С прилагането на дерогация за България за изкупуването на емисии въглероден диоксид ще се постигне по-плавен ръст на цените на електрическата енергия на производителите - през 2013 г. тя ще се повиши с 11 процента, а в следващите години нейното покачване ще е в по-ниска степен, отколкото при пълното изкупуване на емисиите, каза още министър Трайчо Трайков.


Виж коментарите (3)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).