Овалната зала на Летния театър ще носи името на маестро Емил Чакъров

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:09 / 09.08.2014
563
Овалната зала на Летния театър ще носи името на маестро Емил Чакъров, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Там ще бъде представена и постоянна изложба "Моят път към музиката" в памет на маестро Чакъров. Експозицията ще предостави възможността на бургазлии и гости да се докоснат до творчеството и личността на световноизвестия бургаски маестро. Официалното откриване ще се състои от 10.00 часа. Тогава ще бъде представен и автобиографичният албум "Енергията - Емил Чакъров". Програмата ще продължи с освещаване на камерната зала с името на музиканта. Специални гости на събитието ще бъдат проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов и концерт-майстор Димитър Иванов. Участие в програмата ще вземат и възпитаниците на Детски струнен състав при музикалното училище в Бургас, с ръководител Людмила Иванова.

Емил Чакъров е български диригент, роден в Бургас през 1948 година. За пръв път хваща диригентската палка на единадесетгодишна възраст. Когато е на петнадесет, започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис и други. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград - Санкт Петербург, осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия. Инициативата се организира от Община Бургас в партньорство с Черноморска асоциация на жените - Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).