Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
ПГСАГ "Кольо Фичето" и Бургаският музей участваха в Деветата научна сесия на Ученическия институт на БАН
Автор: Екип Burgas24.bg 11:12 / 08.12.2022Коментари (1)1031
©
Бивши и настоящи ученици от
ПГ "Колю Фичето" - Бургас:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките бе  открита  на 2.12.2022 г. в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Над 50 проекта на ученици от 15 градове  в страната участваха в научния форум. Деветата ученическа научна сесия се посвещава на фундаменталните науки за устойчиво развитие.  Настоящата година бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за "Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие". Мисията на Ученическия институт на БАН е да развива и надгражда проектното образование, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации.

Темите, който бяха представени се състезаваха  в няколко раздела: "Математика и информатика", "Хуманитарни и обществени науки", "Биология, биомедицина; биоразнообразие и екология " "Изобразително изкуство" и др.

В раздела  "Хуманитарни науки" бяха представени 10 ученически проекти и сред тях е и проекта на учениците от ПГСАГ  "Кольо Фичето" гр. Бургас  Магдалена Стоянова, Румяна Драгнева,  и Стоян Добрев от ХІІ клас и  Христо Химитлийски от  Х клас  на тема "Остров Света Анастасия и Ченгене скеле – минало и настояще" с научни ръководители Петя Кудева - ст. учител по история и цивилизация и Яна Иванова -уредник в РИМ Бургас. Техният проект в научна област "Социални отношения  бе високо оценен от рецензента Симона Самуилова, гл. ас. д-р Институт за исторически изследвания – БАН.

След защитата на проекта и оценките на авторитетното жури в състав проф. д.ф.н. Максим Стаменов, ИБЕ – БАН, председател на журито ,доц. д-р Вихра Баева, ИЕФЕМ – БАН и гл. ас. д-р Симона Самуилова, ИИстИ – БАН разработка на учениците бе удостоена с  Първо място.

За разработката и участието си в ІХ-тата сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките, учениците от ПГСАГ бяха вдъхновени от Европейската година на младежта 2022 и да показаха, че младите хора макар и учещи в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия се интересуват  от миналото на град Бургас и в частност на Острова и Ченгене скеле. Те посветиха своя проект и гимназията , която през 2020г. отбеляза своя 60 годишен юбилей , но поради  пандемията не се  реализираха  инициативи. Ето защо екипът разработил проекта  се  възползва от дадената им възможност и  показа , че в Европейската година на младежта  младите хора могат  да постигнат  много и да израснат  както достойни българи и европейци!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.12.2022 г.
0
 
 
Най-разбитото професионално училище. Безхаберно отношение към сроителството, архитектурата и геодезията. Превърнато в гимназийка за учене на чужди езици (по два часа на ден). Половината даскали не са за там!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: