ПГСАГ "Кольо Фичето" и Бургаският музей участваха в Деветата научна сесия на Ученическия институт на БАН

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:12 / 08.12.2022
1043
Бивши и настоящи ученици от
ПГ "Колю Фичето" - Бургас:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките бе  открита  на 2.12.2022 г. в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Над 50 проекта на ученици от 15 градове  в страната участваха в научния форум. Деветата ученическа научна сесия се посвещава на фундаменталните науки за устойчиво развитие.  Настоящата година бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за "Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие". Мисията на Ученическия институт на БАН е да развива и надгражда проектното образование, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации.

Темите, който бяха представени се състезаваха  в няколко раздела: "Математика и информатика", "Хуманитарни и обществени науки", "Биология, биомедицина; биоразнообразие и екология " "Изобразително изкуство" и др.

В раздела  "Хуманитарни науки" бяха представени 10 ученически проекти и сред тях е и проекта на учениците от ПГСАГ  "Кольо Фичето" гр. Бургас  Магдалена Стоянова, Румяна Драгнева,  и Стоян Добрев от ХІІ клас и  Христо Химитлийски от  Х клас  на тема "Остров Света Анастасия и Ченгене скеле – минало и настояще" с научни ръководители Петя Кудева - ст. учител по история и цивилизация и Яна Иванова -уредник в РИМ Бургас. Техният проект в научна област "Социални отношения  бе високо оценен от рецензента Симона Самуилова, гл. ас. д-р Институт за исторически изследвания – БАН.

След защитата на проекта и оценките на авторитетното жури в състав проф. д.ф.н. Максим Стаменов, ИБЕ – БАН, председател на журито ,доц. д-р Вихра Баева, ИЕФЕМ – БАН и гл. ас. д-р Симона Самуилова, ИИстИ – БАН разработка на учениците бе удостоена с  Първо място.

За разработката и участието си в ІХ-тата сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките, учениците от ПГСАГ бяха вдъхновени от Европейската година на младежта 2022 и да показаха, че младите хора макар и учещи в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия се интересуват  от миналото на град Бургас и в частност на Острова и Ченгене скеле. Те посветиха своя проект и гимназията , която през 2020г. отбеляза своя 60 годишен юбилей , но поради  пандемията не се  реализираха  инициативи. Ето защо екипът разработил проекта  се  възползва от дадената им възможност и  показа , че в Европейската година на младежта  младите хора могат  да постигнат  много и да израснат  както достойни българи и европейци!

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).