Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Павел Веснаков и Юлиян Вергов представят "Уроци по немски" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 17.02.2021Коментари (0)728
©
Копродукцията между България и Германия “Уроци по немски" е част от програмата на 19-ия “София филм фест на брега" в Бургас.100-минутната лента е в конкурсната програма на фестивала и ще се бори за Наградите на журито и на публиката, които са статуетки “Сребриста чайка", изработени от художника Никола Станчев. Гости на фестивала ще бъдат режисьорът Павел Г. Веснаков и актьорът в главната роля Юлиян Вергов. Вергов получи Наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро през 2020 г., където беше световната премиера на филма. За първи път пред българските зрители копродукцията ще се появи в конкурсната програма на 25-ия София Филм Фест.

“Уроци по немски" е първият пълнометражен игрален филм на Павел Г. Веснаков и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола работи като шофьор в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той преосмисля миналото си, за да реши дали може да обърне тази страница и да започне отначало. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Филмът ни запознава с един антигерой – характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита: кога ще спре да опитва?

"Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в "Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът Павел Веснаков.

Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Оператор и продуцент на филма е Орлин Руевски.

Павел Г. Веснаков е роден в София през 1987 г. Завършва Нов български университет като студент на Георги Дюлгеров. Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с първия си филм "Влакове“, Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино.

Третият му късометражен филм “Чест" получи Голямата награда на международния кинофестивал в Клермон-Феран, Наградата за най-добър късометражен филм на фестивала на българското кино “Златна роза" във Варна през 2014 и се състезава за номинация за “Оскар" за най-добър късометражен филм. Следващият му късометражен филм “Зевс" е носител на Голямата награда на кинофестивала в Брест, Франция. Веснаков е познат на бургаската публика още от 12-ото издание на “София филм фест на брега", когато бе отличен с приз за най-добър късометражен филм от конкурсната програма “Джеймисън" за филма “Чест" и пристигна в Бургас, за да приеме лично наградата си – Златен плакет на областния управител.

“София филм фест на брега" се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: