Пианистката Инес Симеонова със специално участие в "Салиери" на 18 април в Културен дом "НХК"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:56 / 13.04.2022
728
Представлението "Салиери“, в което музиката има главна действаща роля, ще бъде представено на 18 април, от 19.00 часа в Културен дом "НХК“. Режисьор е Петринел Гочев. Главните роли са поверени на Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков. Специалното участие в представлението има пианистката Инес Симеонова.

Антонио Салиери е една от най-известните личности на европейската музикална култура от XVIII-XIX век. Една стара легенда, свързва името на Салиери, с това на Моцарт.

В спектакъла ще чуете изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с Бога.

Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката.

Пианистката Инес Симеонова ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт – "Дон Жуан“, "Вълшебната флейта“, "Сватбата на Фигаро“, "Реквием“, "Меса“, втора част от "ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите.

Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от "Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

"Това не е биографично произведение точно. Знаем всички, че това е една легенда, която е тръгнала още от Пушкин“, казва той. "Темата на Питър Шафър, основният герой, страдащият герой – това е Салиери. Наистина се отваря една много голяма тема за това какво е да си отдаден творец, какво е да си ощетен творец. Това е една много човешка история, с любовна драма вътре, с интрига на властта. Многопластова пиеса, в същото време говори на един много понятен език. В него има поетични моменти,

които ме разплакват“, споделя Гочев.

"Това е театрално представление с музика на живо, което го прави специфично“, допълва Петринел Гочев.

Билети на каса НХК и онлайн на: https://epaygo.bg/2591909631

Тел: 0894 765 338.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).