Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пламен Русев: Вече сме 21 век, опасността от замърсяване от петролопровод е минимална
Автор: Екип Burgas24.bg 08:45 / 20.05.2010Коментари (3)2275
© Burgas24.bg
Изпълнителният директор на българския клон на "Транс Болкан Пайплайн" - фирмата, която ще изгражда петролопровода Бургас - Александруполис Пламен Русев коментира докъде е стигнал проекта, екологичните аспекти около него, общественото недоволство и други въпроси пред репортер на Burgas24.bg. "Изграждането на проекта върви нормално. Четох изказвания на премиера Борисов, че не се строи нищо - вярно е, в момента изграждаме само проекти, които трябва да се одобрят от Министерството на околната среда и водите и други институции. Чак след това може да преминем към следващите фази", заяви Русев.

"За такъв проект има два варианта - изграждане на буй навътре в морето или разтоварване на пристанище на брега. Първият вариант е много по-скъп, но се спряхме на него, защото ще спазим всички европейски норми за безопасност и като цяло ще е много по-екологично чист вариант. Ако разтоварваме на брега, ще трябва да строим върху брега и зони, защитени от Натура 2000. Проекта, на който се спряхме обаче е друг - разтоварва се на няколко километра навътре в морето и след това чрез тръби, закопани под морето петролът достига сушата. Тръбите са изключително добре защитени, с бетонна плоча над тях. Представляват 3 тръби една в друга, което е по всички изисквания за безопасност".

"Освен всичко друго - че няма да се пречи на трафика на корабите, на рибарите и т.н., разтоварването в морето ще е по-безопасно и от гледна точка на аварии и терористични актове. Ако стане разлив, нефът ще достигне брега за 4 часа, което е по всички европейски норми. Ако стане разлив при разтоварване на пристанище, плажовете веднага ще станат в нефт. Това обаче е малко вероятно - използваме система, каквато се ползва и при зареждането на самолети във въздуха - там една капка да капне и ще стане пожар. Шансът да се извърши терористичен акт е малък - буят ще е навътре в морето и около него ще има зона за сигурност. Самите тръби, които минават по дъното са тройно подсигурени. Този вариант е много по-скъп, но от екология не трябва да се пести, защото това ще остане за дълго време и не трябва после да съжаляваме, че сме пестили пари," обясни Русев.

"Вече сме 21-и век и тези неща не са толкова опасни. От дълги години се правят такива неща в целия свят, но заради негативна кампания и много изречени лъжи, хората остават с погрешно впечатление. Преди години хората са допускали грешки, разцепвали са се танкери и т.н., но вече сме дорасли и сме се научили от тези грешки, за да не ги повтаряме. Подобни системи с разтоварване в открито море се правят например в Червено Море и около най-скъпите курорти в света край Дубай с изкуствените острови и т.н. Там никой не се оплаква от нефтено замърсяване. Освен това дори някой да направи грешка, има компютърни системи, които ще блокират всичко веднага. Хората, които работят по танкерите обаче са професионалисти - някои остават с впечатление едва ли не, че пияни руснаци ще наливат с бутилки нефт в тръба, стърчаща от морето," разкри още шефът на "Транс болкан пайплайн".

"Искаме хората да са наясно с това, което правим. Стараем се да чуваме тяхното мнение, винаги технически грамотните хора могат да дадат допълнителни идеи. Искаме и хората да знаят, че това което правим не е опасно и вредно, напротив, ще е много полезно за Бургас и региона. За това и пуснахме сайт http://www.istinatazaproekta.bg/, в който сме качили професионални филмчета, в които на човешки език се обяснява кое какво представлява, кое какви предимства и недостатъци има", заяви още Пламен Русев.



Още по темата: общо новини по темата: 305
13.12.2017 »
06.07.2017 »
24.02.2017 »
16.02.2017 »
14.02.2017 »
13.02.2017 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dolphin_bs
премахни филтъра

0
 
 
Защо не си заврете всичките проекти в задника.Вижте какво става в Америка след нефтения разлив.Не искам тръба в Черно море!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: