Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Плевнелиев отговори на въпроси на бургаски депутат за Детелината
Автор: Екип Burgas24.bg 15:41 / 30.07.2010Коментари (0)1110
© Impact Press Group
Полемика се разрази между бургаския депутат Стоян Иванов и министъра на благоустройството Росен Плевнелиев, научи Burgas24.bg. Министърът отговори на няколко въпроса на депутата относно пътния възел "Бургас - Средец - Созопол", известен на бургазлии като "Детелината". Прилагаме ви разговора между двамата по време на днешния парламентарен контрол:

Стоян Иванов:

Пътният възел Бургас - Средец - Созопол е планиран още през далечната 1985 година. Отлагането на неговата реализация предизвиква все по-тежки транспортни проблеми както за жителите на Бургас, така и за стотиците хиляди туристи, които всяко лято пътуват по тази единствена пътна връзка за и от Южното Черноморие и на практика влияе отрицателно върху развитието на целия регион. Проектът бе активизиран едва след смяната на властите - първо местната в Община Бургас, а после и правителството след парламентарните избори м.г.

Проектът "Бургас Юг" е включен в раздел "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура". Има подписан споразумителен протокол за съвместно финансиране на обекта между Агенцията и Община Бургас, съгласно който "Пътна инфраструктура" е задължена да организира, възложи и финансира изграждането на пътния възел и строителния контрол. Стойността на проекта се очаква да бъде 22 милиона лева, като основната част от финансовите средства трябва да дойдат от Европейската инвестиционна банка съгласно Решение на МС от 21 октомври 2009 г.

В тази връзка моля да ми отговорите: Има ли потвърждение от Европейската инвестиционна банка във връзка с Изменение №1 на Финансовия договор между Република България и Европейската банка за съфинансиране на проект "Транзитни пътища V", предвиждащо включването в обхвата на проекта на пътен възел "Бургас - Юг", и какви конкретно са предприетите мерки от Ваша страна за неговото бързата реализация на неговото строителство?


Росен Плевнелиев
Ще ми се днес да поставя един рекорд - за най-бърз, точен и ясен отговор.
Строително разрешение има. Тръжната документация се изработва. На 15 август стартирано и с конкурс за избор на изпълнител и на надзор. До края на годината трябва да сме избрали изпълнителя. Предвидени са 10%от общата стойност на договора, аванс в бюджета, така че да стартираме на секундата в който имаме избран изпълнител. И всичкото това нещо именно в този порядък. В тази логика, която нашето правителство изповядва ние няма да можем да направим всичко, ние няма да на можем да напълним всички дупки. Но тогава, когато става въпрос за Меден рудник, който е най-стратегическият разпределител на трафика за цялото южно Черноморие, тогава когато става дума за моста-убиец, тогава когато става въпрос за пътен възел Качица, приоритизираме, даваме всичко от себе си, работим денонощно. В най-тежката криза ще дадем всичко от себе си, за да може да се случат нещата, така че на 15 август стартираме.

Стоян Иванов:
Ако е възможно да определите и в какъв срок ще стартира и първата копка. Изключително е важен, не само за моите съграждани, а и за стотиците българи, които пътуват през летния сезон по този път.

Министър Плевнелиев
Както видяхте темата с първите копки е малко по сложна - отчуждения, археология, правила, норми, строителни разрешения, честен и почтен търг, подписан договор, осигурено финансиране и тогава почваме. Но специално за пътен възел искам да благодаря на народните представители от Бургас. Цялата тази работа е зад гърба ни. Тя е свършена и остава единствено да си направим честен и почтен конкурс. Ако успеем да го приключим до края на годината, буквално на следващия ден започваме.




Още по темата: общо новини по темата: 35
25.09.2013 »
30.06.2012 »
22.06.2012 »
31.05.2012 »
10.04.2012 »
09.04.2012 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Почина актьорът Матю Пери
Влизането на България в Шенген
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: