Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Поетесата Жива Кюлджиева става почетен гражданин на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:24 / 04.10.2016Коментари (0)11038
©
В Общински съвет - Бургас е постъпило предложение от Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) за присъждане званието "Почетен гражданин на Община Бургас" на Жива Богданова Кюлджиева. Докладна записка за удостояването с отличието е внесена в местния парламент на Бургас, установи справка на Burgas24.bg.

Жива Кюлджиева е родена през 1932 г. в Бургас. Тя произхожда от известен род със заслуги към България. Прадядото на нейния баща и бащата на поета революционер Христо Ботев са братя. Жива Кюлджиева расте в среда, в която музиката и литературата са част от ежедневието, затова не е удивително, че тя от малка пише стихове. Завършва Бургаската девическа гимназия с пълно отличие, след което учи в София за рентгенов лаборант. След като се омъжва за професионалния музикант Никола Кюлджиев, започва да пише текстове за песни.

Жива Кюлджиева се отличава с това, че обикновено пише текстовете си по вече създадена музика, което е най-добрата форма за съчетаване на музиката с текста и по тази причина, както и поради дълбокото разбиране на музиката тя е един от най-предпочитаните автори на текстове. Натрупва сравнително бързо достатъчен обем творчество от поезия за песни, издадени в стихосбирка "Жива - стихове и песни". През творческия си път е написала текстове за редица именити български изпълнители: Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Емил Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов, Мая Нешкова и много други.

Жива Кюлджиева многократно е носител на първи награди за текстовете си за песни от конкурсите: "Море и спомени" във Варна, "Златен кестен" в Петрич - два пъти на първо място и "Бургас и морето" - първа награда за текст на песента "Не вярвам" в изпълнение на голямата актриса Искра Радева по музика на Хайгашот Агасян. Напълно заслужено през 2007 г. Жива Кюлджиева е удостоена със "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика и за 50 години творческа дейност. Жива Кюлджиева е член на "Дамски литературен салон" Евгения Марс от 20 години. В издаването на всеки две години от салона "Алманах" тя винаги има от 10 до 20 нови стиха и песни.

Личните качества на Жива Кюлджиева, отворила и душата и дома си за българските музиканти, я правят търсена и от младите автори, които са израснали с нейните текстове.

Жива Кюлджиева е със значителен принос към съвременната българска музика и нейното разпространение в Европа и света чрез многохилядните тиражи на грамофонни плочи, дискове и гастроли на звездите на българската поп музика в последните 50 години, което е принос и към бюджета на България.

Този значим принос към българската култура, развитието на аудиторията и разпространението й в света смятаме, че прави автора Жива Кюлджиева един от най-ярките и заслужили бургазлии към съвременна България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: