Поискаха постоянно присъствие на екипи от Агенцията по бежанците в Кризисните центрове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:26 / 16.03.2022
1028
Постоянно присъствие на служители на Държавната агенция по бежанците в Кризисния център на Морска гара в Бургас, поиска местният народен представител от Продължаваме Промяната - Димитър Ташев.

Той постави проблема с огромното струпване на хора в Кризисния център, желаещи да получат хуманитарен статут по време на изслушването на председателят на ДАП - Петя Първанова в пленарна зала. 

Питането на Ташев идва в първия критичен ден от отварянето на Кризисния център в Бургас, където днес стотици украински граждани не успяха да подадат документи за статут. Процедурата е бавна и единствените двама служители могат да обслужват между 20 и 30 души за ден. Така на практика след цял ден на чакане пред сградата и хаос, нови регистрации не бяха направени, а документи получиха само тези бежанци, подали заявка преди седмица. 

 "Политиката на една държава към бежанците определя и нейните ценности. А конкретните мерки и действия, които предприемаме за нуждаещите се, определя нас като общество. В Светото Писание се казва: "Защото огладнях и ме нахранихте, ожаднях и ме напоихте, странник бях и ме прибрахте.“ Имайки предвид, че ние сме от 15 години в Европейския съюз, а Украйна е в Европа, ние подаваме ръка на европейски граждани“, каза Димитър Ташев.

От трибуната в НС той припомни, че е изпратил запитване до председателя на Агенцията още на 9 март т.г., което до този момент е без отговор.

Бургаският депутат е на мнение, че обработката на документи за статут само два дни в седмицата е крайно недостатъчно и създава напрежение сред служителите в Центъра, доброволците и най-вече сред нуждаещите се от помощ украински граждани.

Според Първанова на този етап е важно изменението на Закона за здравното осигуряване, с което да бъдат изравнени правата от двата вида закрила, които страната ни осигурява - Международна и временна. По думите й, до този момент ДАБ е извършвала регистрации за международна закрила, тъй като здравното осигуряване на лицата в този случай е по реда на Българското Законодателство. При получаването на временна закрила от здравна помощ могат да се възползват само лица под 18 години и уязвими групи.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4313):
15.05.2024 Блинкен свири на китара и пя в бар в Киев
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
Още новини от Новини от Бургас:
Закопчаха двама крадци, вършели в село Свобода
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).