Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Показаха на бургаски ученици как да се предпазят от педофили в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 24.01.2017Коментари (0)1932
©
Апелативна прокуратура - Бургас съвместно с Общината в града и МВР стартираха съвместна инициатива по превенция на престъпността в интернет срещу деца. Бургас е пилотният град на кампанията като днес в ПГРЕ "Г. С. Раковски" бе проведен открит урок за ученици от ІХ клас, които научиха какви са опасностите от безконтролното общуване в интернет пространството и последиците, до които може да доведе то. Бяха представени реални примери на изнудени деца, включително от педофили. Учениците бяха запознати с възможностите си за реакция, ако лично те бъдат засегнати от зложелатели в мрежата.

Лектори на открития урок бяха г-жа Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор на Република България, г-жа Йовита Григорова - зам.-апелативен прокурор при АП-Бургас, г-жа Десислава Василева - секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община - Бургас и г-жа Ваня Кънева - инспектор в "Икономическа полиция" при ОД на МВР -Бургас.

Пред децата прокурор Арнаудова съобщи, че техни връстници от цялата страна също ще бъдат обучени като тях. Кампанията стана национална и ще се провежда с подкрепата лично на главния прокурор Сотир Цацаров.

Прокурор Григорова заостри вниманието на младата аудитория с факта, че в България има над 200 разпространители на интернет, като за сравнение в Германия има само 6. Скоростта на интернет в нашата страна е изключително бърза, което ни отличава от другите държави в Европейския съюз. Тези факти предпоставят едно засилено присъствие на зложелатели и дори педофили в интернет. 

Г-жа Григорова добави, че престъпленията в мрежата

©
са на трето място в класацията на Европол по най-често случващите се на територията на Европейския съюз. Тя обрисува профила на педофила и запозна децата с възможностите им за сигнализиране на прокуратурата в случай на престъпно поведение срещу тях. 

Василева и Кънева демонстрираха нагледно как действат зложелателите в интернет пространството, какви са техните подходи за кражба на профили в социалните мрежи и как да се предпазят при подобен подход. На децата бе прожектиран специален филм, който показва как действат изнудвачите през социалните мрежи и докъде могат да достигнат ако бъдат лековерно допуснати сред приятелите на учениците.

В Бургас инициативата ще продължи и през следващите месеци, като освен в ПГРЕ "Г. С. Раковски" лекции ще бъдат изнасяни и в още пет професионални гимназии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: