Показаха на бургаски ученици как да се предпазят от педофили в интернет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:17 / 24.01.2017
1963
Апелативна прокуратура - Бургас съвместно с Общината в града и МВР стартираха съвместна инициатива по превенция на престъпността в интернет срещу деца. Бургас е пилотният град на кампанията като днес в ПГРЕ "Г. С. Раковски" бе проведен открит урок за ученици от ІХ клас, които научиха какви са опасностите от безконтролното общуване в интернет пространството и последиците, до които може да доведе то. Бяха представени реални примери на изнудени деца, включително от педофили. Учениците бяха запознати с възможностите си за реакция, ако лично те бъдат засегнати от зложелатели в мрежата.

Лектори на открития урок бяха г-жа Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор на Република България, г-жа Йовита Григорова - зам.-апелативен прокурор при АП-Бургас, г-жа Десислава Василева - секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община - Бургас и г-жа Ваня Кънева - инспектор в "Икономическа полиция" при ОД на МВР -Бургас.

Пред децата прокурор Арнаудова съобщи, че техни връстници от цялата страна също ще бъдат обучени като тях. Кампанията стана национална и ще се провежда с подкрепата лично на главния прокурор Сотир Цацаров.

Прокурор Григорова заостри вниманието на младата аудитория с факта, че в България има над 200 разпространители на интернет, като за сравнение в Германия има само 6. Скоростта на интернет в нашата страна е изключително бърза, което ни отличава от другите държави в Европейския съюз. Тези факти предпоставят едно засилено присъствие на зложелатели и дори педофили в интернет. 

Г-жа Григорова добави, че престъпленията в мрежата са на трето място в класацията на Европол по най-често случващите се на територията на Европейския съюз. Тя обрисува профила на педофила и запозна децата с възможностите им за сигнализиране на прокуратурата в случай на престъпно поведение срещу тях. 

Василева и Кънева демонстрираха нагледно как действат зложелателите в интернет пространството, какви са техните подходи за кражба на профили в социалните мрежи и как да се предпазят при подобен подход. На децата бе прожектиран специален филм, който показва как действат изнудвачите през социалните мрежи и докъде могат да достигнат ако бъдат лековерно допуснати сред приятелите на учениците.

В Бургас инициативата ще продължи и през следващите месеци, като освен в ПГРЕ "Г. С. Раковски" лекции ще бъдат изнасяни и в още пет професионални гимназии.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Облачно време по морето днес
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).