Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Показват съкровищата на големия български художник Димитър Казаков – Нерон в две бургаски галерии
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 30.09.2019Коментари (0)1154
©
Ценители на изкуството от различни възрасти ще имат възможност да се докоснат не само до гения и творчеството, но и да научат нещо повече за големия български художник, Димитър Казаков - Нерон като един уникален творец, философ и медиатор между древността и бъдеще. Живописни творби, графика и рисувана керамика ще бъдат подредени в две галерии в Бургас - "Петко Задгорски" и Галерия Баев. Официалното откриване е в Градската художествена галерия на 4-ти октомври от 18.00 часа. След това гостите на изложбата ще имат възможност да посетят и галерия "Георги Баев", намираща се на бул. "Демокрация" №6, която ще бъде домакин на някои от най-впечатляващите "съкровища" на твореца.

Над 400 творби на Димитър, Никола и Бисера Казакови са включени в Колекцията на Нерон в Трявна, постъпила през 1985 година. Това е най-голямата и разнообразна колекция на художника в България. Близо половината от тях са в постоянна експозиция в Старото школо в Трявна. С подбрана част от останалите е подготвена гостуваща, мобилна изложба, която бургазлии и гости ще могат да посетят до декември.

Експозицията "Димитър Казаков - живопис, пластика, рисувана керамика" се организира от Община Бургас и музей за резбарско и зографско изкуство - гр. Трявна.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. във великотърновското село Царски извор. Рано остава без баща и от дете знае какво е бедност. Оттогава обаче му е и любовта към всичко красиво в природата и селския бит. Започва да я претворява с подръчни материали - глина, дърво. В софийската Художествена гимназия правят изключение и го приемат за ученик, когато вече е на 20 години. После завършва и графика (с много перипетии) в Художествената академия. През социалистическите години Димитър Казаков е щатен плакатист в "Комунални услуги" в Пазарджик, после художник във военен завод край софийското село Божурище, докато окончателно избере съдбата на свободен творец в столицата. Нерон прави успешни самостоятелни изложби в Гърция, Швейцария, Австрия, САЩ, Франция, Испания, Япония, Кувейт, а славата му расте. Френският режисьор и сценарист Жан Мари Дро идва в България и избира не друг, а Нерон, за да го представи в поредицата си "Художници-чародейци на своето време", редом до десетте най-големи художника на Европа. Снима 45-минутен филм, който е излъчен в края на 80-те по един от най-гледаните тв канали на Франция. 1981-ва е годината, която внася пълен обрат в живота на артиста. Измъчван от тежка астма, Нерон е принуден да се откаже от живописта - маслените бои провокират алергия, която трудно се овладява. Няколко години живее в Сандански, за да диша лековития въздух на това място. После се връща в Божурище, където остава до сетния си час, работейки с акрилни бои, акварел, скулптура, дърворезба, декоративна пластика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: