Покрив от растителност ще краси сградата на новата библиотека и център за съвременно изкуство, търсят изпълнител на проекта

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:32 / 26.02.2019
3101
Покрив от зелена растителност ще краси сградата на Новата библиотека и Център за съвременно изкуство, които ще бъдат изградени на мястото на бившата Немска болница. Това предвижда амбициозният проект на Община Бургас.

Администрацията стартира процедурата по избор на изпълнител на проекта "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека, намираща се в централната част на град Бургас"

Обществената поръчка ще се реализира чрез комбиниране на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020 и  средства от бюджета на Община Бургас.

Идеята за изграждането на нова библиотека и Център за съвременно изкуство беше предложена преди няколко години от кмета Димитър Николов, който убеди държавната власт да прехвърли имота на Общината, за да може тя да търси начини за неговото преобразяване.

Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представя временни и постоянни  експозиции.

Сградата на бившата "Немска болница" се намира в зона с публични функции с висока обществена значимост за града. Разположена е на около 100 м. от морето и от центъра на града. Имотът е с площ 2470 кв. м. На терена към момента има две монолитни сгради.

По-голямата монолитната триетажна сграда е построена пред 1935 г. и функционира като училище до 1944 г. В края на Втората световна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но използването й по предназначение е преустановено. Другата е двуетажна.

И двете сгради са в лошо състояние, не се ползват, а части от инсталациите липсват.  След като е прехвърлен на Общината, теренът многократно е обезопасяван, тъй като в рушащите се и рискови сгради влизат бездомници и приключенски настроени ученици.

Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да ползват многофункционалната зала на трети етаж и откритата тераса.

С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход служи за достъп до детския отдел на първи етаж, административния отдел на втори етаж и читалните на последния трети етаж.

От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.

Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
09.12.2021 Този човек дойде в Бургас, остана очарован и откри причина да се върне
01.04.2021 Бургаската библиотека отвори врати! Призрачна сграда на Немската болница е модерен културен център
31.03.2021 Не е шега! Храмът на книгата очаква своите посетители от 1 април
09.02.2021 Важен въпрос: Защо в двора на новата библиотека на Бургас има подземен паркинг, а не амфитеатър
21.01.2021 Подреждането на новата библиотека напредва! Скоро ще посрещне своите
читатели!
05.01.2021 Подреждат книгите в новата библиотека на Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).