Полицията ще информира писмено арестуваните за техните права

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:37 / 26.06.2022
544
Полицията задължително ще запознава задържаните за 24 часа хора с техните права чрез писмена декларация. Това предвижда проект за промени в Инструкцията за реда за задържане, който публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации, пише "24 часа".

Декларацията, която всеки арестуван ще получава, трябва да съдържа информация за правото на достъп до адвокатска защита от момента на задържането или право на безплатна правна помощ от служебен адвокат, право да бъде информиран относно основанията за задържането, право на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане, както и право да запази мълчание. 

В декларацията ще пише още, че задържаният може да се свърже с консулските власти на съответната държава, в случай че не е български гражданин, както и право на на устен и писмен превод.

В документа се изброяват и останалите права на задържаните, като тези на медицинска помощ, правото на обжалване на задържането пред съд, на свиждания и получаване на колети.

Декларацията ще се попълва от арестувания в два екземпляра като тоя ще отбелязва кои права възнамерява да упражни, предвижда инструкцията.

Промените се правят главно заради наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).