Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Политически скандал с билбордовете из града
Автор: Екип Burgas24.bg 09:51 / 03.06.2009Коментари (0)1038
© Burgas24.bg
Скандал за билбордовете на Бургас избухна месец преди парламентарните избори. Скандалът явно тлее отдавна, но бе огласен само преди два дни, когато ГЕРБ и "Атака" взаимно се обвиниха, че водят предизборна агитация на незаконни рекламни материали. Първи ръкавицата хвърлиха от "Атака", след като екипи на телевизия СКАТ излъчиха материал, че ГЕРБ е заковал незаконен транспарант близо до предизборния си щаб на площад "Св. св. Кирил и Методий". От ГЕРБ обаче не останаха длъжни и обвиниха атакистите, че са опънали лика на Сидеров на незаконни билбордове из целия град. Става въпрос за рекламни съоръжения, стопанисвани от бургазлията Милчо Добрев основно чрез фирмата му "Метромедия", обясни Даниела Николова, директор дирекция "Икономика и стопански дейности" в общината.

"Всички незаконни билбордове, които са разположени на територията на цялата община Бургас, са с ликовете на "великия" лидер на "Атака" Волен Сидеров. Съвсем отговорно мога да кажа, че тези съоръжения са за събаряне, защото за половината от тях не са плащани наеми, други са сложени без нито едно разрешително. И тези са хората, които са тръгнали да се занимават с ГЕРБ, защото сме сложили един транспарант, който е законен и за който си плащаме всичко по надлежния ред", заяви в официално прессъобщение преди ден областният лидер на партията Димитър Бойчев. Той коментира, че бил провокиран от екип на телевизия СКАТ, който му задавал въпроси за транспаранта на свято място пред монаси от Зографския манастир - по време на първа копка на храма в Крайморие.

"След официалната церемония екип на телевизията отправи напълно резонен въпрос към г-н Димитър Бойчев: Защо транспарант на ГЕРБ е опънат между стълбове на уличното осветление в триъгълника зад храм "Св.Св. Кирил и Методий", след като това място не е включено в разрешените за реклама позиции, одобрени от главния архитект и комисията по реклама на община Бургас. Тоест там е забранено да се рекламира каквото и да е било - от гел за коса и розови вратовръзки до политически партии. И трябва ли управляващата в общината партия да използва чиновниците, членове на ГЕРБ, назначени в общинската администрация, за да нарушава разпоредбите на същата тази администрация и общинския съвет", заявиха пък от "Атака".

Вчера Валери Симеонов внесе в общината искане въпросният транспарант да бъде премахнат. Относно другите билбордове, обявени от общината за незаконни, от "Атака" заявяват, че чинно си плащат на фирмата. А работа на общината е да премахне въпросните конструкции.

"Наистина имаме заповеди за премахването им. Но всяка такава заповед Милчо Добрев обжалва в съда. Влезли сме в десетки съдебни дела с него. Ситуацията е наследена от предишната власт, но въпросът наистина не търпи отлагане и тази ситуация няма да продължи така", заяви Даниела Николова. Тя допълни, че колегите от отдела за обществен ред са съставили множество актове за глоби на Добрев.

Предисторията с въпросните билбордове датира още от 2003-та година, когато Добрев поставил 18 билборда на различни места в общината. Администрацията не се е противопоставила, не ги е махнала, но в същото време не му е издала разрешителни. Периодично той превеждал някакви пари на общината, но никой няма представа колко точно са дължимите суми.

С идването на новата управа парите се връщали на Добрев, но той отново ги превеждал на общината. Междувременно водел десетки дела, прехвърлял билбордове от една фирма на друга. Стигнало се дотам да се затъне в невероятен правен и съдебен абсурд, от който излизането станало мъчно и трудно.

През годините Добрев се позовава на т.нар. мълчаливо съгласие от страна на общината - т.е. той си стопанисва билбордовете, а тя не ги маха. Но със свое решение Върховният административен съд тълкува казуса по следния начин: когато става дума за разрешителен режим, мълчаливо съгласие не се прилага.

До този момент общината е спечелила шест дела за незаконни позиции на Добрев. Преди известно време със своя докладна групата на общинските съветници от "Атака" се опита да узакони въпросните позици, но решението не мина в общинския съвет. Самият Добрев обаче твърди, че няма нито един незаконен билборд. "Не може те да ми вземат 200 000 лв., а да твърдят, че съм незаконен. Водя и дело срещу общината за нанесени щети в размер на 1 млн. лв.", опонира той. "Изпратил съм искане до централата на ГЕРБ да ми бъде предоставено прессъобщението на Димитър Бойчев с подпис и печат. С него ще се срещнем в съда, където ще заведа иск също за 1 млн. лв. Той е богат бизнесмен... Ще уведомя и Бойко Борисов - да види морала на лидера си в Бургас. Интересно ми е като какви точно те коментират дали билбордовете ми са законни, или не? Нека Борисов да види, че новата му власт по нищо не се различава от старата от времето на Йоан Костадинов", добави той.

"Акцентът на моето изявление беше съвсем друг. Нямам никакво намерение да коментирам Милчо Добрев, защото въобще не ми е на нивото. Взаимоотношенията с неговите билбордове са си негови с община Бургас. В момента той не ми е на дневен ред", лаконично отговори вчера Димитър Бойчев.

Източник: в. "Морски труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: