Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Посланикът на Украйна: Мисията на Русия не е миротворческа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:55 / 26.08.2014Коментари (0)643
©
Н.Пр. Микола Балтаджи, пълномощен посланик на Украйна в България за военния конфликт в Крим и Източна Украйна, за суверенитета на страната, желанието на хората за мир и очакваната подкрепа от световната общност.

- Ваше превъзходителство, как ще коментирате ситуацията в Украйна днес?

- Ситуацията в Украйна остава много сложна. Отбелязахме Деня на независимостта - нашият основен държавен празник, но украинците в момента мислят за едно - да се приключи конфликтът в източната част на Украйна, който се появи в резултат на неприкрита военна намеса от страна на Руската Федерация. Хората в Украйна искат да се върнат към мирния живот и да продължат пътя си към европейската интеграция. Достойният живот в свобода, суверенитeт и териториална цялост отстояват и нашите войници в източната част на Украйна, в Донецк и в Луганска област. Правят го на много висока цена. Ние сме наясно, че всеки конфликт трябва да приключи с мир - украинците са мирни хора.

Искам специално да отбележа: военните действия в източната част на Украйна са резултат от военната намеса на Руската Федерация.

Не ние навлязохме в Русия, и е лесно всеки да разбере това. Русия твърди, че провежда миротворческа мисия за защита на рускоговорящото население, което и без това никога не е било с нарушени права в Украйна.

Цинично е твърдението на Руската федерация, че в Украйна има вътрешно-политически конфликт, към който тя няма никакво отношение. А в същото време е изпратила редовна войска на границата, подпомага терористите финансово и с оръжие.

- Как според вас ще се развият нещата?

- Ние търсим мирни пътища за уреждане на конфликта. За това президентът Порошенко има план. Той, както и министърът на външните работи, са в тесен контакт колегите си от Европа и Америка. На 23 август федералният канцлер на Германия Ангела Меркел посети Украйна. Сега, на 27 август, в Минск е срещата Украйна - ЕС- Митнически съюз. Ние искаме мирното урегулиране на конфликта в Украйна да стане реалност. Но без желанието, без волята на Руската Федерация и на руското ръководство този мир не може да бъде осигурен. Прекратяването на огъня може да стане само по двустранен начин. Руската Федерация вместо да говори, трябва да действа и да изпълнява задълженията си, а това означава, че ще трябва да прекрати подкрепата на боевиките/член на въоръжена група в неформална организация/. Руската федерация трябва да прекрати струпването на войски по границата, да се прекратят обстрелите от руска територия към позициите на украинската армия, да се осигури контрол върху границата, да се осигури достъп на мисията на ОССЕ. Без тези крачки не може да се говори за мир. Те са абсолютно естествени и хората ги очакват. Ние не искаме да се лее повече кръв!

- Според вас санкциите към Руската Федерация дават ли някакъв резултат, има ли ефект?

- Аз мисля, че ще има ефект, понеже това е реалната реакция на световната общност към руската агресия. Въвеждането на икономически санкции е всъщност отговор. След като ракета свали самолет на контролирана от незаконните формирования територия, Западът разбра, че военният конфликт засяга интересите и заплашва не само Украйна, а и Европа, и цялата световна общност. Защото в малоазийския самолет имаше граждани на различни държави. Санкциите не са самоцел, те трябва да дадат конкретен резултат. За съжаление, както след свалянето на самолета, така и след въвеждането на санкциите военната агресия на Русия продължава. Но все пак след време мисля, че ще имат ефект. Сега от тях са засегнати не само физически и юридически лица, които имат директно отношение към нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Те засягат финансовата сфера, енергетиката и други сектори на икономиката. Сигурен съм, че ако Русия продължи да ескалира ситуацията в Украйна, санкциите ще бъдат засилени. За това сигнализира и г-жа Меркел.

- Има доста голяма украинска диаспора в Бургас, очаквате ли тя да се разширява? Мислите ли, че ситуацията в Украйна може да повлияе върху броя на украински туристи в България?

- Украинската диаспора подкрепя териториалната цялост и независимостта на Украйна, не може да бъде иначе. Мисля, че така трябва да продължи. Ние имаме в България съюз на украинските организации - "Мата Украйна", който обединява 5-6 регионални организации. От тяхна страна получаваме подкрепа.

Що се касае до туристите, още нямаме данни колко души този сезон са посетили България. През миналата година те бяха повече от 300 хил. души. Надяваме се и тази година броят им да не е по-малък. За украинците България остава добрата туристическа дестинация, още повече, че сега Крим е окупиран от руската федерация и временно украинците отказаха да ходят там. България има шанс броят на туристите от Украйна да се увеличава. Но трябва да се мисли и за по-нататъшното либерализиране на визовия режим за гражданите.

- Постоянно живеещите в Бургас украинци и руснаци не враждуват помежду си, напротив - взаимоотношенията им са нормални и човешки. Как ще коментирате това?

- Това е един много добър въпрос. Така беше в Украйна преди, така е всъщност и сега. Рускоговорещите в Украйна винаги са се чувствали добре в страната и не сме имали никакви оплаквания от тях. Както и другите национални малцинства. Досега Украйна беше пример на етнически мир и толерантност за другите държави в Източна Европа.

Затова сега се изненадваме на позицията на Кремъл. Има мисия на ОССЕ, която извършва мониторинг в Украйна. Те правят сравнение на ситуацията до безпардонната намеса на Русия в Украйна и сега. Оказа се, че няма нито едно оплакване от страна на рускоговорещите в Украйна. Руският президент обяви, че войските влизат в Крим, за да вземат под защита рускоговорящото население. Но се оказа, че в Крим са масови и тотални нарушенията на правата на украинците и на украинските татари. Това е истината. Но за нея в Русия не говорят. Те публикуват доклади за нарушения правата на човека в Украйна, а международните наблюдатели не фиксират подобни факти. Руската федерация префокусира вниманието на хората в страната си, в която има много остри икономически и социални проблеми. А диаспорите в чужбина са като огледало на страните си. Затова и нашата диаспора в България се солидаризира с украинския народ в момента. Освен това излъчва и правилни позитивни европейски сигнали. Това могат да правят и рускоговорящите в България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: