Посочиха сина на бивш кмет на Бургас за беглец от катастрофа, полицията с бърза проверка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:43 / 08.02.2017
15048
Полицията в Бургас извърши проверка след публикация в медиите, според която автомобилен номер, регистриран на името на Йоан Йоанов Костадинов - син на бившия кмет на Бургас, се оказал отпечатан в задната броня на "Мазда". Този любопитен детайл личи от снимка, която "Дарик" откри в кориците на дело за пътнотранспортно произшествие. Колата, с чиито номер е белязана маздата, дори не фигурира в акта на пътните полицаи за злополуката.

Делото е заведено в Районния съд в Бургас. Според свидетелските показания става въпрос за верижна катастрофа с участието на три автомобила - "Тойота", "Мазда" и "БМВ". В акта, съставен от младши автоконтрольор към сектор "Пътна полиция", изненадващо обаче фигурират само две коли. Оказва се, че БМВ-то не е попаднало в полезрението на униформените. Въпреки, че с невъоръжено око и до днес се вижда, че регистрационната му табела буквално се е щамповала върху маздата на 24-годишния Искрен Щерионов от бургаския квартал "Ветрен".

За неспазване на дистанция Искрен се сдобива с акт за 100 лева от Пътна полиция. Впоследствие обжалва в съда и сам предоставя доказателство за участието на трети автомобил във верижния сблъсък. Съдът изисква справка от КАТ за собствеността на БМВ-то фантом, а при проверката се оказало, че возилото е в партидата на сина на бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов. Шофьорът обаче напуснал местопроизшествието преди пристигането на пътните полицаи.

"Каза, че бързал за работа и си тръгна", сподели Искрен Щерионов. Самият той твърди, че е съобщил за този факт пред пътните полицаи. Думите му се потвърждават и в съда от водача на маздата.

По-късно пред съда, униформеният съставил акта, заявява, че търсил "някакви камери, насочени към местопроизшествието. Такива обаче не открил. С това счел, че ангажимента му за установяване механизма на катастрофата приключил.

С решение на Районния съд в Бургас санкцията срещу Искрен е отменена. Мотивите - нарушението на Закона за движение по пътищата, което е визирано в акта срещу Щерионов, не е доказано по безспорен и категоричен начин. А издаденото наказателно постановление противоречи на материалния закон.

По същество съдебният акт на Районния съд в Бургас е правилен и обоснован. Защото в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление, служителите от сектор Пътна полиция при Областната дирекция на МВР - Бургас не са посочили, че има и трети участник в пътнотранспортно произшествие. Но тъй като в хода на съдебното следствие се установи по безспорен начин, то би следвало или прокуратурата да се сезира и да изиска от Пътна полиция да си изпълни задълженията - при условие, че е имало данни за трети участник, да се установи самоличността му. А не както в момента да изпълни частично задълженията си. Третата кола е пропусната, според мен, е пропусната по "обясними причини". Защото съм категоричен, че именно шофьорът на този автомобил е предизвикал катастрофата, коментира адвокат Захари Кирилов.

Burgas24.bg
публикува резултатите от служебната проверка, образувана след заповед на директора на ОДМВР - Бургас по случая:

"На 16.02.2016 г. в района на кръговото кръстовище до х-л "Мираж" в Бургас е възникнало пътнотранспортно произшествие с материални щети, обслужено от съвместен патрул от служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас и бургаската жандармерия. Установени са два леки автомобила - "Тойта Ярис" и "Мазда 323", и двата с бургаски регистрации, като при приключване съставяне на акта за осъществено административно нарушение по Закона за движение по пътищата на водачът на л.а. "Мазда" - Искрен Щерионов, същият споделил, че в ПТП е участвал и трети автомобил, който го блъснал отзад и това причинило сблъсъка с "Тойота" без да предоставя допълнителни данни освен марката на автомобила - "БМВ".

На 17.02.2016 г. адвокатът на Искрен Щерионов - Захари Кирилов подава молба в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас, с която изрично настоява за установяване на водача на лек автомобил "БМВ" с рег. № 2250 КК / който по данни на доверителя му е първопричината за настъпилия пътен инцидент/. Самата молба не е била придружена от снимков или друг доказателствен материал. Въз основа на молбата е осъществена проверка, като е констатирано, че в сектор "Пътна полиция" не е регистриран такъв автомобил.

В Бургаския районен съд е образувано дело за отмяна на съставения по Закона за движение по пътищата акт, като от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас е поискано установяване собствеността на л.а. "БМВ" с рег. № 2200 КК без да се уточнява с каква цел е искането на съдебния състав. Справката своевременно е изпратена в Бургаския съд, който с решението си отменил съставения административен акт.
 
В случай, че служебната проверка установи наличие на данни за реализиране на дисциплинарна отговорност спрямо служителите от ОДМВР - Бургас, имащи съпричастност към обслужването на осъщественото пътно транспортно произшествие, спрямо тях ще бъдат приложени предвидените законови санкции.
"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).