Постановката "Големанов" гостува на бургаска сцена

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
13:23 / 29.03.2019
1139
Поради големия интерес постановката "Големанов" ще се играе отново в Бургас  на 10 април.

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст.Л Костов, пиесата "Големанов" заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения.  Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

В пиесата Ст.Костов ни показва няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания. В пиесата авторът постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда. Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст.Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена. 92 години по-късно /пиесата е писана през 1927г./ става ясно ,че нищо не се променило.

В ролята на Големанов ще видим Любо Нейков. Партнират му Силвия Лулчева, Елена Петрова,Мария Статулова, Стефан Рядков и Красимир Ранков.

Постановката ще се играе на 10 април от 19ч. в ЗАЛА ДНА.

Билето се продават на касата на НХК.

За повече информация тел. 0894/898-098-Маруся Русева –организатор /Арт ателие/.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).