Поставят интелигентни стълбове за осветление в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:52 / 21.03.2017
3109
Изготвя се идея за поставяне на интелигентни стълбове за осветление в Бургас. Това каза за Радио "Фокус" - Бургас архитектът Емил Бурулянов. По думите му все още не са уточнени подробностите, но се очаква в близките месеци, с реновирането на главните улици в града, идеята да стане реалност.

"Концепцията е свързана главно с ремонтите на някои от главните улици, които предстоят за града, и по-специално на улица "Богориди". Там ще поставим интелигентни стълбове за осветление, които ще имат вградени датчици и които ще предоставят информация на гражданите за качеството на въздуха и за фини прахови частици. Освен това ще отчитат нивото на водата при евентуални наводнения или бедствени ситуации и, разбира се, ще притежават SOS-бутони. Интелигентните лампи ще имат възможността да намалят своята осветеност при по-слаб трафик на преминаващи хора", уточни архитектът Емил Бурулянов. 

Той подчерта, че ще бъдат в определена бройка - не повече от 2-3, като всяко едно от осветителните тела ще покрива определена територия, близо 200 метра от всяка страна. Иновативният архитект допълни, че предстоят да бъдат реализирани идеи за инсталирането на нови соларни мебели, но все още не са очертани ясни концепции. 

"Всичко, което може да се захрани от слънцето и да бъде използвано за зареждане на мобилни устройства, представлява интерес за мен. През изминалото лято изготвихме и реализирахме проект в Бургас - соларната арка в Морската градина, която брои велосипедния трафик и също дава възможност за зареждане на телефони и мобилни устройства. Отделно въведохме иновативни места за сядане, соларни пейки в най-различни мащаби и форми. Идеите ни в момента са за нови соларни мебели, кашпи, лунни лампи", обобщи архитектът Емил Бурулянов. Той заключи обаче, че за реализацията на всички идеи трябва сериозно финансиране.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
04.05.2018 Ето я перлата в короната на обновения бул. "Богориди“ – върнаха емблематичния грамофон
20.03.2018 Вижте как върви ремонтът на "Богориди"! Днес работиха въпреки лошото
време!
02.03.2017 Започва ремонтът на "Богориди", вижте колко ще струва реконструкцията!
12.07.2016 Ананиева: Бургас ще стане по-хубав след реконструкцията на "Богориди"
12.07.2016 "Богориди" – паметник на културата или битпазар? ИК представи визията си пред Живко Табаков
15.06.2016 Вижте как ще изглежда "Богориди" след ремонта!
Още новини от Новини от Бургас:
Важна среща между областния управител Нейкова и генералния консул...
КОЦ- Бургас получи дарение от фондация "Стилиян Петров"
Невиждана опашка се изви на "Тройката"!
НСИ с важна новина за детската престъпност в Бургаско
Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14 май в Бургас
Бургас е предупреден за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).