Поставят паметник на кан Тервел в Бургаско?

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
12:08 / 19.11.2021
990
Областният управител проф. Мария Нейкова и съпредседателят на Националния комитет "Кан Тервел – спасителят на Европа“ проф. Николай Михайлов обсъдиха възможностите за реализиране на проекти свързани с българската история, култура и образование. Тема на разговора беше и изграждането на паметник на кан Тервел в областта, като мястото допълнително ще бъде избрано.

"Идеята паметник на кан Тервел да намери място в бургаска област е обективна и реално възможна. Историята казва, че внукът на хан Кубрат е бил велик стратег, дипломат, владетел и спасител на Европа от ислямизация. Неговото дело е  признато от европейски и световни историци“, сподели проф. Нейкова и допълни, че този проект е част от редица инициативи, които тя, като областен управител, е предприела относно опазването и социализацията на национално културно историческото наследство и познаването на българската история и величието на българските владетели.

Предвид отношението си към националното културно-историческото наследство проф. Нейкова се ангажира да представи инициативата пред бургаската общественост и да се набележат конкретни дейности за нейното реализиране. От своя страна проф. Михайлов коментира: "Тервел е кауза. Във всяко дело най- важно е да се сложи правилният камък. Сигурен съм, че ще успеем“.

Двамата професори коментираха и възможността за създаване на инженерно-управленска специалност в Бургаски свободен университет. Тя ще бъде съвместен проект на Висшето строително училище "Любен Каравелов“, "Института по транспортно строителство и  инфраструктура“ и Бургаския университет. Областният управител сподели, че ПГСАГ " Кольо Фичето“ в Бургас, създадена през шестдесетте години, е едно от предпочитаните училища в областта и реално вместо да продължат образованието си в Бургас, гимназистите отиват в София или Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи
Безплатни прегледи за разширени вени организират в УМБАЛ Бургас
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).