Поставят спектакъла "Извора на нимфите“ на "Акве калиде“

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:05 / 18.09.2017
1261
От древни времена, освен с целебната си минерална вода, Акве калиде се възприема като мистично място, обитавано от три нимфи. Историята му ще бъде пресъздадена във вълнуващ спектакъл, който припомня легендата за митичните същества.

Спектакълът е озаглавен "Изворът на нимфите" и включва изпълнения на живо на балет, музика, фолклорни танци, поезия. Сцена на изпълненията ще бъде провокиращата въображението обстановка на Акве калиде, която съдейства за модерното възприемане на културно-историческото наследство и осигурява емоционални преживявания.

Самото заглавие навява мистика и предизвиква много асоциативно мислене, свързано с появата на митични същества, богини, нимфи, самодиви, вествалки, амазонки, жрици и други. Откакто съществува светът, човекът се стреми да разгадае мистериите на нимфите, значението на символите им и забулените в тайни практики, песни, наричания и ритуали.

Проектът "Изворът на нимфите" с помощта на съвременното изкуство съживява древните традиции. Спектакълът има две части. Първата представя живота на трите нимфи пазителки на водата в Нимфеума - чрез движения, танци, подходящо облекло и реквизит с подходяща музика и вокални изпълнения. Участници са 3 балерини и 1 певица. Ще звучат и текстове, свързани с темата за нимфите, самодивите, водата, камъка, магическите заклинания и др. - авторски и народни.

Втората част представлява фолклорна интерпретация на сюжета за трите нимфи. Тук трите нимфи се социализират край извора. Той е свещено място за срещи, разговори, песни, шеги, любовни копнения. С народни танци 3 танцьорки ще пресъздадат атмосферата край извора, ще прозвучи българска народна поезия, редувана с фолклорни песни. На финала на случващото се край извора идват и трима момъка. Финалът се асоциира с хармонията на женското и мъжкото начало.

Място и дата на провеждане: Акве Калиде, 22.09.2017г., 19 часа, Вход - свободен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).