Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Потвърдиха оправдателната присъда на лекари, подсъдими за смъртта на родилка в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:34 / 15.12.2016Коментари (3)3919
©
Състав на Бургаския апелативен съд потвърди оправдателната присъда на първата инстанция, с която трима бургаски медици са признати за невиновни по обвинение за смъртта на родилката Полина Димова, починала на 03.02.2008 г. в МБАЛ Бургас.

Пресцентърът на съда припомня, че с присъда от 19.05.2014 г. Окръжен съд - Бургас е признал хирургът Александър Маджуров и акушер -гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева за невинни и ги е оправдал по повдигнатите им обвинения. Постановената присъда е била обект на въззивен прокурорски протест и жалба от страна на поверениците на частните обвинители. При първото въззивно производство апелативният съд е назначил и изслушал арбитражна тройна съдебно-медицинска експертиза с участието на трима лекари специалисти по акушерство и гинекология, хирургия и съдебна медицина. 

С Решение от 30.07.2015 год. въззивната инстанция е потвърдила оправдателната присъда на Бургаския окръжен съд. След касационен протест на прокуратурата и касационна жалба на частните обвинители ВКС с решение от 30.12.2015 г. отменя въззивното решение и връща делото за ново разглеждане от друг състав на БАС с указания за назначаване на нова повторна тройна съдебно- медицинска експертиза, с участието на вещи лица - акушер- гинеколог, коремен хирург и съдебен лекар.

В съдебно заседание при повторното разглеждане на делото представителят на АП заявява, че присъдата е постановена при допуснати съществени процесуални на правила, решаващия съд е необосновано е кредитирал заключенията на петорната повторна съдебномедицинска експертиза и е игнорирал изводите на първия екип от вещи лица. Прокурорът оспорва последната повторна тройна съдебномедицинска експертиза и настоява съдът да отмени присъдата и да се постанови нова, с която да признае лекарите за виновни и да им наложи условни наказания, каквито са били поискани пред ОС-Бургас. Поверениците на гражданските ищци подкрепят становището на прокуратурата по отношение на д-р Маджуров и д-р Драгнева. Защитниците на подсъдимите медици пледират за потвърждаване на атакувания съдебен акт. В последната си дума и тримата лекари заявяват, че не се чувстват виновни и молят да бъде потвърдена оправдателната присъда.
След като се е запознал с всички материали по делото, обсъдил доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство и в съдебната фаза пред двете съдебни инстанции и след проверка на атакуваната присъда по оплакванията на прокурора и по тези на поверениците на частните обвинители, както и служебно изцяло Бургаският апелативен съд е приел, че протестът и въззивната жалба са неоснователни.

За да изгради вътрешното си убеждение по фактите апелативният съд като е анализирал големия обем от доказателствени материали, включително експертното заключение по повторната тройна съдебномедицинска експертиза назначена и изслушана от настоящата въззивна инстанция, като го е съпоставил с предходните експертни становища от досъдебното производство и назначената и изслушана от първата инстанция допълнителна съдебномедицинска експертиза на експертите от досъдебното производство. В резултат на този анализ и съпоставка въззивният състав е възприел заключението на повторната тройна съдебномедицинска експертиза, назначена и изслушана в настоящото въззивно съдебно следствие.

Съдът е приел изводите на експертите от последната експертиза относно вероятното място на първична инфекция- назофаринкса, тъй като същото е пълно, непротиворечиво, научно обосновано и базиращо се на доказателствената съвкупност и категоричното становище, че сепсисът не е тръгнал от матката и тя не е първичното септично огнище. 

Всички вещи лица, общо 7 лекари - акушер-гинеколози, хирурзи и патолози, са единодушни, че причината за смъртта на родилката Поля Димова е било заболяването й стрептококов сепсис, което през целия период на развитието си не е имало ясна клинична изява, твърде късно е било диагностицирано и поради липсата на своевременно и адекватно антибиотично лечение е довело в развитието си до мултиорганна недостатъчност. Експертите считат, че извършената на 02.02.2008г. оперативна интервенция не е могла да спаси живота на пациентката, дори и при по-радикална гинекологична операция - хистеректомия, а при осъществяване на оперативните процедури един ден по-рано - на 01.02.2008г., не може категорично да се заключи, че фаталният изход е могъл да бъде избегнат.

Според въззивния състав първоинстанционният съд е направил законосъобразен и обоснован правен извод, че не са доказани предявените срещу подсъдимите д-р Маджуров, д-р Драгнева и д-р Добрева обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Становището и на втората инстанция е, че не е доказано по несъмнен и категоричен начин, че тримата лекари са извършили деянието, в което са обвинени.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаване на страните.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.12.2016 г.
0
 
 
Истината е една и макар и много бавно излиза! Бяха обвинени невинни лекари на които им разбиха здравето! Но в съда не важат емоциите, а доказателствата! Обидно да се пишат коментари срещу лекарите от хора които не познават делото! Съдебният процес беше открит,продължи 9 години и всеки който искаше можеше сам да се убеди в невинността им. Бог да прости това младо момиче и да даде. сили на родитетелите им в мъката им. Но в последен стадии на сепсис,когато са приели родилката ,за съжаление чудесата са мит!
0
 
 
Браво на съдебната система :( В България виновни лекари няма , а само пациенти.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: