Пожарът край "Ветрен“ засегнал местообитания на север от Атанасовско езеро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:49 / 27.07.2016
861
Пожарът в кв. "Ветрен" засегна местообитанията на север от Атанасовско езеро. Това каза Спас Узунов от Българска фондация "Биооразнообразие", цитиран от "Фокус". Той посочи, че директни щети върху езерото не са нанесени, но изгорелите площи спадат към Натура 2000 и пожарът ще окаже въздействие върху биоразнообразието в този район.

Изгорели са територии с висока консервационна стойност, естествени местообитания на много видове животни. По думите на експерта, най-уязвимите сред тях са тези, които са по-трудно подвижни като костенурки, змии и гущери.

Узунов посочи, че все още не ясно колко точно са засегнатите от пожара площи. "Пожарът наистина е обхванал много голяма площ, може би няколко фронта. Със сигурност има много големи щети както за биоразнообразието, така и за хората, които развиват бизнес там. Щетите са най-вече по хълмовете, които са северно от езерото - между "Ветрен" и другите села, които са в района", обясни експертът и добави, че зоната Атанасовско езеро е много по-голяма от самото езеро. "Обхваща освен водното тяло и местообитанията наоколо, сред които ниви, различни видове заливни гори, влажни ливади", каза още Спас Узунов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).