Правилникът за работата на ОбС Бургас ще претърпи промени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:55 / 07.11.2015
1225
Проектът на правилник за работата на Общинския съвет в Бургас предвижда няколко промени. Това каза Константин Луков, председател на Общински съвет - Бургас. 

Временна комисия работи по правилника за работа на Общинския съвет. По неговите думи е работено на база на стария правилник, но има и някои промени.

"Има видоизменение на постоянните комисии като наименования. Запазват се 12. Намаляме малко времето на изказване на групите, тъй като се установи, че това време е достатъчно и дори не може да се изчерпа, за да може по-конструктивно и по-експедитивно да вървят заседанията", обясни председателят на Общинския съвет. 

Друга от промените е да не може докладна записка, която е разгледана и отхвърлена пет последователни заседания, да се входира, ако е със същия предмет или сходен такъв. 

"Тъй като през изминалия мандат имаше една година през всички сесии една и съща докладна, независимо, че мнозинството я отхвърля, тя се внасяше", обясни Луков.

На следващата сесия на 10 ноември освен правилника за работа на Общинския съвет предстои да бъдат избрани и заместници на Луков. Според правилника право на заместник-председател имат групите общински съветници. 

За такива се смятат тези с по пет мандата. По думите на Луков групите най-вероятно ще бъдат четири - на ГЕРБ, на БСП, на НФСБ и СЕК, и на РФ заедно с още един общински съветник.

На сесията във вторник ще се изберат и председатели на постоянните комисии и на смесените комисии - по реклама, по Наредбата за преместваемите обекти и др. 

Ще се избере Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Ще се изберат членове и ръководство на Комисията за провеждане на търгове, конкурси, приватизация и ПЧП. 

Луков посочи, че се надява заседанията да протичат по-конструктивно, да се решават настоящите задачи по същество и да се намали празното говорене. 

"Да има толерантно отношение между общинските съветници, да се прекрати практиката на лични нападки, обиди и скандали. Процесът е двустранен, от моя страна ще положа усилия да протичат по-спокойно заседанията. Ще правя дори лични компромиси. Надявам се на ответна реакция от страна на опозицията", посочи Луков.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (204):
28.11.2015 ДАНС установи руска връзка в хакерската атака на ЦИК
23.11.2015 Участниците в изборите не са се отчели пред Сметната палата
18.11.2015 График за изплащане на възнагражденията на СИК за местните избори
12.11.2015 Председателят на БСП в Бургас Евгений Мосинов подава оставка
10.11.2015 Повторно ще броят бюлетините в най-голямото айтоско село
10.11.2015 Административният съд разгледа делото за касиране на изборите за общински съветници в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).