Предадохме контрабандни антични монети на Турция

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:28 / 10.01.2023
998
2 940 антични бронзови монети, задържани от митнически служители на "Капитан Андреево" и спасени от контрабанда, бяха предоставени на Република Турция, предаде репортер на "Фокус"

Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са от периода ІІ-І век преди Христа и са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Република Турция. 

"Монетите са задържани през 2018-а година при проверка на товарен автомобил, влизащ в България от Турция. Намерени са в т.нар. "долапи" - това са фабрични кухини на товарното помещение на кабината, където се съхраняват инструментите и личните вещи на шофьора. Там са открити 3 пластмасови бутилки, където са се намирали монетите. Те са били увити в мръсни парцали, за да бъдат прикрити", обясни Красимир Фучеджиев, зам.-директор на Териториална дирекция "Митници" - Бургас.

Наказателното производство е завършило с осъдителна присъда - превозвачът е получил "лишаване от свобода" за 3 години с изпитателен срок от 4 години. Получил е и глоба в размер на 20 000 лева. 

Няма информация за получателя на пратката, но е установено, че монетите е трябвало да достигнат Германия. 

Зам.-директорът посочи, че аналогичен случай е имало и през 2019-а година.

Днес откритите монетите бяха предадени на Министерството на културата и туризма на Република Турция, съгласно Споразумението между двете правителства за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности. 

"Сътрудничеството в тази сфера между България и Турция трябва да бъде за пример на целия свят. Вярвам, че така ще можем да предотвратяваме подобни действия и за напред", заяви директорът на Дирекция "Борба с незаконния трафик" в Министерството на културата и туризма на Република Турция. 

На събитието присъстваха още генералният консул на Република Турция, началникът на Отдела за борба с международния трафик в Турция, ръководителят на Регионалния инспекторат за опазване на културото наследство към Министерството на културата на Република България и началникът на сектор "Разпореждане с отнети в позла на държавата стоки към Митница Бургас".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).