Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предаваме на гръцките власти българин, осъден за подправяне на банкови карти
Автор: Иван Сотиров 15:04 / 14.07.2020Коментари (0)1022
© Burgas24.bg
Окръжен съд – Бургас допусна изпълнението на Eвропейска заповед за арест, издадена от Апелативна прокуратура Източен Крит, с която се иска предаване на българския гражданин Иван И. на гръцките съдебни власти, с цел изпълнение на наказание "Лишаване от свобода" за срок от 10 години, въз основа на решение на Тричленен Апелативен съд – тежки престъпления на Източен Крит, влязло в сила от 05.12.2018 г. Съдът предаде Иван И. на издаващата Европейската заповед за арест държава – Република Гърция.

Иван И. е признат за виновен от гръцките съдебни власти за съучастие в инсталиране на банкомати на специални устройства за копиране на данни на дебитни карти, на територията на Гърция през 2011 г., с цел да изработят фалшиви карти за теглене на пари-клонинги и в последствие с ползването на фалшивите карти и данни от платежни инструменти без съгласието на титулярите, да набавят за себе си незаконна печалба, успявайки да набавят за себе си незаконната изгода в размер на 49 979,22 евро, а цялата имуществена изгода, която са опитали да набавят за себе си е възлизала на сумата от 50 797,4 евро. Описаните в Европейската заповед за арест престъпления имат своя аналог в българският наказателен кодекс - продължавани престъпления по чл. 243, ал. 2, т. З от НК на Република България и по чл. 249, ал. 1 и ал. З от НК на Република България.

Според държавното обвинение не са налице условията за отлагане на изпълнението на Европейската заповед за арест. Пред съдебния състав Иван И. изрази отказа си да бъде екстрадиран в Република Гърция и поиска от съда да изтърпи наложеното му наказание в Република България. Защитата отчете, че исканото лице е трайно е свързан с територията на Република България, с многолюдна фамилия и социализацията на Иван И. в гръцки затвор ще представлява определено затруднение за него и за роднините му.

Окръжен съд – Бургас счете, че няма данни исканото лице да е осъдено за същите престъпления с влязла в сила присъда на български съд или на съд на трета държава членка; да изтърпява или да е изтърпяло наказанието или присъдата не може да бъде преведена в изпълнение според законодателството на държавата, в която е осъдено. Съдът констатира, че за посочените престъпления не се предвижда наказание доживотен затвор или мярка изискваща доживотно задържане.

Съдебният състав прие, че в конкретния случай не са налице достатъчно основания да се откаже на гръцките власти предаване на исканото лице за изтърпяване на наложеното наказание в съответно заведение в Република Гърция, тъй като посочените от Иван И. и неговата защита основания – непознаване на език, възможност за прекъсване на комуникация с близки и роднини и прочие, не могат да обосноват извод, че лицето следва да търпи наказанието си в Република България.

Съдът не констатира наличие на обстоятелства, обосноваващи извод за нарушаване правото на защита на осъденото лице в рамките на наказателно-процесуалната деятелност на гръцките власти – същият е присъствал в началото на наказателния процес, като сам не е присъствал при постановяване на присъдата по същество. Иван И. е знаел за тази присъда и е изразил недоволство от нея, като надлежно е упълномощил защитник, който пък от своя страна е изготвил и входирал в Апелативния съд, въззивна жалба против присъдата. В крайна сметка и по причини извън съда, осъденият не се е явил, а не се е явил и неговият защитник, при което въззивният съд е постановил решение в рамките на своите правомощия и законосъобразно е потвърдил атакувания съдебен акт.

Решението на Окръжен съд – Бургас може  да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 5-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: