Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Предлагат концепции за "зелено" развитие на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:28 / 27.11.2014Коментари (0)1140
© Burgas24.bg
Днес, от 12.00 ч. в хотел Приморец, град Бургас, ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите в студентския конкурс "Зелен Бургас". Конкурсът е организиран от Посолството на Нидерландия и Съюза на урбанистите в България с цел да генерира концепции и идеи за устойчиво развитие на Южен Бургас.

Началото на надпреварата беше поставено на 8 октомври и за участие в нея бяха поканени българските студенти в специалностите Урбанизъм, Архитектура и Ландшафтна архитектура. Кандидатите разполагаха с един месец да предложат идеите си и да се преборят за голямата награда - пътуване до Нидерландия и визита в Ателието на Главния правителствен архитект. Класиралите се на второ и трето място ще получат парични награди. Специални отличия ще връчат Съюзът на архитектите в България - Дружество Бургас, Камарата на архитектите - Регионална колегия Бургас и Съюзът на урбанистите в България. 10-те най-добри концепции ще бъдат предоставени на община Бургас.

Бургас бе избран заради амбициозните си планове за устойчиво развитие и систематичните усилия да се превърне в модерен, удобен и здравословен за живеене град. Районът на техническото задание, Южен Бургас, разполага с многобройни специфики и природни дадености, които да предизвикат креативността на бъдещите урбанисти и архитекти.

Журито на конкурса "Зелен Бургас" се състои от доказани експерти, като Главния архитект на община Бургас, представители на Съюза и на Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и холандски експерт.

Церемонията ще бъде последвана от лекция на холандския урбанист и архитект Ваутер Вос, посветена на преобразяването на крайбрежните райони. Ваутер Вос ще представи успешни проекти, както и конкретни идеи за устойчивото развитие на градовете. Акцент в презентацията ще бъде поставен и върху начините за финансиране на проектите. Веселина Илиева, главен архитект на Бургас, ще представи плановете за устойчиво развитие на града, а Галина Алексова, Председател на Съюза на урбанистите в България, ще се фокусира върху постиженията и предизвикателствата пред младите специалисти в областта.

Церемонията ще приключи с изложба в хотел Приморец, представяща селекция на най-добрите проекти, включени в конкурса "Зелен Бургас".

Денят на зеления град в Бургас ще бъде открит от посланика на Нидерландия Том ван Оорсхот. Очаква се в откриването да се включи и кметът на община Бургас, Димитър Николов. Сред поканените за участие са урбанисти, архитекти, студенти, представители на неправителствени организации, компании и др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: