Предлагат в Бургас да бъде учреден регионален академичен център на БАН

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:57 / 13.02.2020
1775
Община Бургас да участва в създаването на “Регионален академичен център на БАН - Бургас", става ясно от докладна, входирана в местния парламент. "Бургас е един от първите центрове в страната подписали меморандум за сътрудничество с Българската академия на науките през 2010 г. под формата на Регионален академичен център на БАН - Бургас. В общата дейност са се осъществили множество успешни инициативи и събития. През 2019 г. меморандумът беше преподписан, а институтите на БАН припознаха Бургас като място за разкриване на свои нови звена. Функционирането на Регионален академичен център на БАН – Бургас изисква обосяването му в самостоятелна юридическа структура и вписването му по Закона за юридическите лица с нестопанска цел", са мотивите на докладната записка. Предлага се Община Бургас да стане член на сдружение, което да работи за подпомагане и развитие на научните и академични среди на територията на цялата област Бургас.

Сдружението ще включва широко представителство на научни и образователни институции, ще дава възможност за осъществяване на дейност в обществена полза за насърчаване и устойчиво развитие на научни и образователни звена в сътрудничество с държавни и бизнес организации на национално и международно равнище.

В Сдружението се предлага да участват като учредители:  Община Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, Регионален исторически музей – Бургас, Институт по математика и информатика на Българската академия на науките, Институт за изследване на климата, атмосферата и водите, Институт по полимери на Българската академия на науките, Институт по океанология на Българската академия на науките и Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).