Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Председателят на АС Бургас: По срочност българското правосъдие не отстъпва от европейските стандарти
Автор: Екип Burgas24.bg 10:47 / 08.04.2016Коментари (0)2115
©
Удовлетворителен баланс между срочност и качество на правосъдието през 2015г. в Апелативен район Бургас отчете пред журналисти председателят на Апелативен съд Бургас Деница Вълкова. Днес институцията провежда своето годишно събрание. На събитието присъстват представители от ВСС и ВКС.

Всички съдилища в района на АС Бургас правораздават и функционират в съответствие на европейските стандарти, а по продължителност на съдебните процеси, обезпеченост с информационни технологии и безплатен интернет достъп до интернет-страниците на съдилищата дори изпреварват най-развитите държави членки на ЕС. Председателят на АС Бургас определи работата на съдиите от районните и окръжни съдилища, както и на апелативните съдии като почтена, компетентна и безпристрастна.

Годишният отчетен доклад на АС Бургас за 2015 г. е от 240 страници и представлява обективна оценка доколко ефективна е била дейността както на въззивния съд, така и на прилежащите му окръжни и районни съдилища.

За първа година АС Бургас започна да осъществява функции не само като въззивна инстанция, но и като съд по възобновяване на наказателни и административни дела и да правораздава освен по наказателни, граждански и търговски дела , също и по административно наказателни дела по ЗАНН.

В Доклада председателят отчита увеличено постъпление на дела през 2015 г. В АС Бургас са постъпили общо за разглеждане 1066, със 138 дела повече от предходната година, което е увеличение с 15%. Има скок и при свършените дела с 15.22 % -1052 дела за 2015 , при 913 за 2014 г. Със съдебен акт по същество са приключили 93.3% от свършените дела. В тримесечен срок са свършени 96 % от делата.

По показател срочност българското правосъдие се измерва с европейските стандарти, но в много случаи правораздаването ни се извършва в далеч по-разумни срокове, заяви председателят на АС Бургас. Съдия Вълкова се позова на графичните сравнения за продължителността на съдебните процеси в областта на търговското и гражданското право, които са обявени на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г. От приложената там таблица се вижда, че България е една от страните, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни и други дела. По този показател българското правосъдие изпреварва държави като Румъния, Италия, Германия, Франция, Естония.

Като се отчете, че съдилищата в Бургаския апелативен район традиционно са с по-висока срочност от колегите си от повечето апелативни райони, обосновано можем да приемем, че съдиите от всички съдилища в апелативния район са допринесли за този положителен резултат, се посочва в доклада на председателя.

Отличните резултати българските съдии са постигнали въпреки незадоволителното бюджетно обезпечаване на дейността им и при положение, че след последната актуализация на трудовите възнаграждения в края на 2015 г. те пак остават най-ниските спрямо съдиите в останалите страни членки, пише в още в отчетния доклад . Това се вижда и от приложената в доклада таблица, според която България е на последно място по показателя бюджет за съдилищата в евро на глава от населението.

Председателят на Апелативен съд Бургас изрази увереността си, че след коректен и обективен прочит на отчетените резултати, обществото, медиите и политиците ще преосмислят отношението си към съдиите и ще отчетат адекватно свършената от тях работа през 2015г., както и напредъка на всички съдилища в Бургаския апелативен район, който говори за независимостта и професионализма на работещите във всички нива в апелативния район съдии.

Съдия Деница Вълкова се обяви за социологическа оценка на съдебната система на база емпирични изследвания насочени към експерти и граждани, които имат непосредствени впечатления от работата на съдилищата като участници в реални съдебни процеси. По думите й представителността на изследванията не трябва да се обосновава, както досега, само с анкетиране на случайно избрани граждани, за които не е ясно откъде, освен от медиите и слухове, формират мнение за работата на съдебните институции.

Още в края на 2015г. е Председателят на АС Бургас е изпратил писмено становище до експертите "Връзки с обществеността" при ВСС, с което е предложил примерни методи за алтернативно социологическо проучване, резултатите от което да бъдат съпоставени с резултатите от изследванията на обичайно цитираните от медиите и политиците социологически агенции.

"Важно е ВСС да положи усилия в тази насока, за да бъдат признати от критиците ни и адекватно отчетени позитивните данни в Доклада за работата на съдилищата в Бургаския апелативен район, защото съдиите работят ефективно и осъществяват правосъдието само в името на народа" заяви административният ръководител на АС Бургас.

Пред журналисти беше представен и готовият документ "Стратегия за превенция на корупцията на Апелативен съд Бургас - 2015 -2020 г. Съдия Вълкова съобщи и за първата за апелативния район ефективна присъда за подкуп, свързана с влизането на бежанци в България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: